Umrla ruska operna diva Elena Obraztsova

V 75. letu starosti je danes v Nemčiji umrla priznana ruska operna pevka Elena Obraztsova. V Sankt Peterburgu rojena mezzosopranistka je bila priljubljena gostja največjih koncertnih odrov, kot sta milanska Scala in Metropolitanska opera v New Yorku.

V 75. letu starosti je danes v Nemčiji umrla priznana ruska operna pevka Elena Obraztsova.
V 75. letu starosti je danes v Nemčiji umrla priznana ruska operna pevka Elena Obraztsova. 

MOSKVA > Poleti leta 2010 je Elena Obraztsova v okviru Festivala Ljubljana nastopila tudi v Sloveniji.

Obraztsova je leta 1964 končala študij na državnem konzervatoriju v Sankt Peterburgu. Leta 1963 je debutirala v Bolšoj teatru z vlogo Marine Mnišek v operi Modesta Petroviča Musorgskega Boris Godunov. V 70. in 80 letih minulega stoletja je bila ena vodilnih pevk tega slovitega teatra.

Med letoma 1973 in 1994 je poučevala na moskovskem državnem konzervatoriju, predavala pa je tudi drugod po svetu, med drugim v Tokiu. Med letoma 2007 in 2008 je bila umetniška vodja operne hiše v Sankt Peterburgu - gledališča Mikhailovski, piše na spletni strani Bolšoj teatra.

Prva operna pevka iz nekdanje Sovjetske zveze, ki je zaslovela tudi po svetu, je nastopila v približno 100 opernih vlogah.

Njen debut leta 1976 v Metropolitanski Operi, kjer je nastopila v Verdijevi operi Aida, je požel 15-minutni aplavz.

S slovitim španskim tenoristom Placidom Domingom je nastopila v Bizetovi operi Carmen v dunajski državni operi.

Na gostovanju v ljubljanskih Križankah je pela v operi Petra Iljiča Čajkovskega Pikova dama, ki jo je režiral Diego de Brea. V operi, ki jo je izvedla opernobaletna hiša SNG Maribor, je prevzela vlogo grofice.

STA


Najbolj brano