Umrl vsestranski ustvarjalec Sergej Verč

V 68. letu starosti je danes v Trstu umrl režiser, dramatik, pisatelj in urednik Sergej Verč. Bil je vsestranski umetnik in kulturnik, največ pozornosti in časa pa je namenil gledališču in kabaretu.

Sergej Verč Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Sergej Verč Foto: Zdravko Primožič/Fpa

TRST > Sergej Verč je veliko sodeloval z Borisom Kobalom, s katerim je ustvaril vrsto nepozabnih likov, navezan je bil na SSG v Trstu, piše Primorski dnevnik.

Verč se je rodil leta 1948 pri Svetem Jakobu v Trstu, v zadnjih letih pa je živel v Gabrovici pri Komnu. Končal je učiteljišče v Trstu ter diplomiral iz gledališke in radijske režije na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani.

V Trstu, Ljubljani, Kranju in Dubrovniku je režiral številne gledališke predstave, je avtor več dram in soavtor radijskih, gledaliških in televizijskih kabaretov. Med njegova dramska dela sodijo Kocke v kocki (1967), Ko luna škili (1972), Tanzschule (1990), Samomor kitov (1993).

Za svoje delo je prejel več nagrad, leta 1987 nagrado Slavka Gruma za najboljše slovensko dramsko besedilo (Evangelij po Judi), leta 1994 pa za upodobitev Dantejeve Božanske komedije nagrado Prešernovega sklada. S svojim delom je vtisnil nepozaben pečat primorskim ljubiteljskim gledališkim skupinam. Leta 1999 je prejel bronasto plaketo Javnega sklada za kulturne dejavnosti RS.

Deloval je tudi na Radiu Trst A, kjer je služboval do upokojitve. Mnogim bo v spominu ostal tudi kot gledališki mentor. Napisal je vrsto knjižnih del in kriminalnih romanov, ki so naleteli na veliko zanimanje v zamejstvu in v Sloveniji.

STA


Najbolj brano