Umrl legendarni kanadski pevec Leonard Cohen

Umrl je legendarni kanadski pevec, tekstopisec, pesnik in pisatelj Leonard Cohen, star 82 let, piše na njegovem profilu na družbenem omrežju facebook. Podrobnosti o okoliščinah njegove smrti še niso znane, poročajo tuje tiskovne agencije.

Umrl je legendarni kanadski pevec, tekstopisec, pesnik in 
pisatelj Leonard Cohen. Foto: Andraž Gombač
Umrl je legendarni kanadski pevec, tekstopisec, pesnik in pisatelj Leonard Cohen. Foto: Andraž Gombač

MONTREAL > “Z veliko žalostjo sporočamo, da nas je zapustil legendarni pesnik, skladatelj in umetnik Leonard Cohen. Izgubili smo enega najuglednejših in najplodovitejših vizionarjev,” piše v sporočilu na facebooku. Žalna slovesnost za umetnikom bo kasneje v Los Angelesu.

Cohena so večkrat označili za botra melanholije in visokega svečenika patosa. V šest desetletij dolgi karieri je nanizal vrsto uspešnic, kot so Suzanne in So Long, Marianne z njegovega prvenca Songs of Leonard Cohen ter Dance Me To The End Of Love in I'm Your Man.

“Noben drug glasbeni umetnik ni zvenel kot on, ampak njegova dela odmevajo čez generacije. Kanada in svet ga bosta pogrešala,” je v prvem odzivu na njegovo smrt sporočil kanadski premier Justin Trudeau.

Leonard Cohen se je rodil 21. septembra 1934 v premožni judovski družini v kanadskem Montrealu. Kasneje je postal zen budist ter pet let, od 1994 do 1999, preživel v budističnem centru pri Los Angelesu, nato pa se je vrnil h glasbi.

Prvo glasbeno skupino country glasbe Buckskin Boys je ustanovil kot najstnik. Leta 1956 je izdal svojo prvo knjigo pesmi Primerjajmo mitologije, prvi roman The Favourite Game pa leta 1963. Skupno je izdal več kot 12 romanov in pesniških zbirk.

Zaslovel je zaradi svoje glasbe, čeprav je nekoč dejal, da se je z njo začel resneje ukvarjati, ker s pesmimi ni mogel preživeti.

Z glasbo je zaslovel v 60. letih prejšnjega stoletja, ko je igral z drugimi znanimi pevci, kot so Bob Dylan, pa tudi Joni Mitchell in Joan Baez. Takrat je ljudska oziroma folk glasba doživljala renesanso. Prvi album Pesmi Leonarda Cohena je izdal leta 1968.

Glasbene nagrade grammy ni nikoli dobil. Leta 2008 je bil sprejet v znameniti muzej Rock and Roll Hall of Fame in takrat je dejal, da je to zanj neizmeren poklon in čast, ki se je ni nikoli nadejal.

Veljal je za precej sramežljivega glasbenika, ki se ni dobro počutil na odru. Sam je dejal, da verjetno zato, ker je vedno najmanj deset let starejši od vseh ostalih okrog njega.

Med letoma 2008 in 2013 je bil na turneji, saj je zbiral denar za devet milijonov evrov odškodnine, ki jo je moral po sodni odločbi plačati nekdanji managerki in ljubimki Kelley Lynch. Koncerta je leta 2009 in 2013 imel tudi v Ljubljani.

Čeprav je prejemnik številnih glasbenih nagrad igral več inštrumentov, je bil njegov glavni inštrument nizek hipnotičen glas, ki je bil poleg melanholije, ki veje iz njegove glasbe, njegov zaščitni znak.

Priljubljen je ostal tudi po 80. letu starosti in njegov glas je postal še temnejši in globlji.

Zadnjo turnejo je imel letos. Zadnji, 14. album z naslovom You Want It Darker je izdal 21. oktobra, nekaj mesecev po smrti ene njegovih največjih ljubezni in muz Marianne Ihlen, ki je bila navdih za pesem So Long, Marianne. V albumu razmišlja o svoji smrti.

Čeprav njegova glasba ne zveni zelo veselo, se Cohen ni imel za pesimista, ampak nekaj še bolj temačnega. V enem od intervjujev je dejal, da je pesimist nekdo, ki šele čaka na dež, sam pa se počuti že do kože premočenega. Skozi kariero se je ubadal z napadi depresije, ki jo je “zdravil” z alkoholom in mamili.

Z umetnico Suzanne Ford je imel dva otroka, Adama in Lorco.

STA


Najbolj brano