Umrl je pevec uspešnice Stand By Me

V ZDA je v četrtek umrl znan pevec soul in R&B glasbe Ben E. King, ki se je v zgodovino vpisal predvsem z uspešnico Stand By Me. Ta je bila ena najbolj predvajanih skladb 20. stoletja. 76-letni King, ki je živel v New Jerseyju, je umrl naravne smrti, je danes sporočil njegov tiskovni predstavnik.

Ben E. King Foto: Wikipedia
Ben E. King Foto: Wikipedia

NEW YORK > Ben E. King se je rodil v Severni Karolini, a se je že kot otrok preselil v New York, kjer se je tudi začel ukvarjati z glasbo. Najprej je skladbo Stand By Me napisal za drugo skupino, nakar jo je posnel sam. Med drugim mu je bil v navdih tradicionalen gospel.

Skladba je prvič izšla leta 1961, a je bila nato še večkrat obnovljena in se je pojavila v več sto različicah v različnih žanrih. Stand By Me je postala četrta najpogosteje predvajana skladba na ameriških radijih in televizijah v 20. stoletju - zavrtela naj bi se več kot sedemmilijonkrat, izhaja iz podatkov družbe BMI.

Navdihnila je tudi film z enakim naslovom iz leta 1986, ki ga je režiral Rob Reiner.

King je ostal aktiven. Tudi v svojih poznejših letih je dolgo hodil po turnejah. V svojem rodnem Teanecku v New Jerseyju je ustanovil tudi fundacijo Stand By Me, ki podpira izobraževanje mladih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

STA


Najbolj brano