Umrl je Prince

Umrl je ameriški glasbenik Prince, legenda novega funka. Kot je danes sporočila njegova tiskovna predstavnica Yvette Noel-Schure, so njegovo truplo našli zgodaj davi po lokalnem času na njegovem posestvu Paisley Park v Minnesoti. Star je bil 57 let. Njegova smrt, katere vzrok še ni znan, je pretresla glasbeni svet.

Prince Foto: Npg Records
Prince Foto: Npg Records

NEW YORK > Pevec, čigar pravo ime je bilo Prince Rogers Nelson, je imel težave z zdravjem prejšnji petek, zaradi česar je moralo njegovo zasebno letalo zasilno pristati v Illinoisu. Ljudje, ki so mu bili blizu, so za ameriški spletni portal TMZ, specializiran za zvezdnike, povedali, da je bil v bolnišnici zaradi gripe.

Dan zatem je nastopil na koncertu v Atlanti in oboževalcem zagotovil, da je z njim vse v redu.

Vzrok smrti glasbene legende še ni znan. Njegova tiskovna predstavnica je sporočila, da je umrl, a podrobnosti ni navedla.

Oblasti v Minneapolis so pred tem sporočile, da preiskujejo primer smrti v Paisley Parku, a identitete umrlega niso razkrili.

Kralj novega funka

Prince velja za glasbenega genija in legendo tako imenovanega novega funka. Pevec, pisec pesmi in tudi igralec je bil na glasbeni sceni pomembna osebnost skoraj 40 let. Njegova glasba je bila mešanica rocka, R&B soula, funka, hip hopa, disca, jazza in popa. V bogati glasbeni karieri je izdal 39 albumov, zadnja dva, HITNRUN Phase One in Phase Two, lani. Prodal je več kot 100 milijonov plošč.

Rodil se je 7. junija 1958 v Minneapolisu v zvezni državi Minnesota, že zgodaj pa se je začel zanimati za glasbo. Prvo pesem je po podatkih v Wikipediji napisal, ko je bil star sedem let.

Prvo pogodbo je podpisal leta 1977 z družbo Warner Records in leto zatem izdal album For You. Kmalu je zaslovel kot skrivnosten in ekscentričen glasbenik s spektakularnimi koncerti, na katerih je predstavil tako imenovani novi funk.

Leta 1979 je ustanovil skupino Revolution in izdal album Prince, ki je bil platinast po zaslugi uspešnic Why You Wanna Treat Me So Bad in I Wanna Be Your Lover. Uspeh so nadaljevali naslednji trije albumi Dirty Mind (1980), Controversy (1981) in 1999 (1982). Leta 1984 je izšla njegova uspešnica Purple Rain, ki je bila tudi ena od skladb v njegovem filmu Škrlatni dež (1984). V tem filmu je nastopil kot igralec.

Produciral je tudi film Under the Cherry Moon (1986), v katerem je prav tako nastopil. Napisal je tudi glasbo za film Batman.

Leta 1986 je njegova skupina Revolution razpadla in Prince je med letoma 1987 in 1991 izdal štiri albume kot samostojni glasbenik. Od leta 1991 je nastopal s skupino The New Power Generation.

Med njegovimi najbolj znanimi uspešnicami so Let's Go Crazy, When Doves Cry,Little Red Corvette, 1999, Kiss in Purple Rain.

Nagrajen je bil s sedmimi Grammyji, dobil je tudi zlati globus in oskarja, leta 2004 pa je bil izbran v dvorano slavnih rock'n'rolla.

Revija Rolling Stone Princa uvrstila na 27. mesto največjih umetnikov vseh časov

Znana glasbena revija Rolling Stone je Princa uvrstila na 27. mesto med 100 največjimi umetniki vseh časov.

V 90. letih prejšnjega stoletja je svoje ime za nekaj let spremenil v neizgovorljiv “simbol ljubezni”, iz protesta proti pogojem v pogodbi z Warnerjem pa si je na lice dal napisati besedo slave (suženj).

Svojo zasebnost je skrbno varoval, v redkih intervjujih pa je med drugim razkril, da je kot otrok imel epilepsijo in da je materi, jaz pevki Mattie Della dejal, da ga je ozdravil Bog.

Njegova smrt je pretresla glasbeni svet. Številni njegovi prijatelji in kolegi na družbenem omrežju twitter izražajo obžalovanje ob njegovi smrti.

“Hvala, ker si nam toliko dal,” je tvitnila pevka Katy Perry in dodala, da je “svet izgubil veliko magičnega”. Ameriški raper MC Hammer pa je zapisal, da je Prince odšel prezgodaj in da njegove smrti ni mogoče razumeti.

“Pogrešam svojega brata,” je zapisal režiser Spike Lee, ki je med drugim pohvalil glasbenikov smisel za humor.

Britanska pop skupina Duran Duran pa ga je označila “za ogromen talent, ki smo ga vsi oboževali”.

STA


Najbolj brano