Umrl je Emil Aberšek

V 67. letu se je poslovil Emil Aberšek, dolgoletni sodelavec SNG Nova Gorica in vodja tamkajšnjega Amaterskega mladinskega odra.

Emil Aberšek  Foto: David Verlič
Emil Aberšek  Foto: David Verlič

NOVA GORICA > Rodil se je v Velenju, gledališču pa je bil predan že od gimnazijskih let. Iz režije je diplomiral na ljubljanski Akademiji za gledališče, film, radio in televizijo, za diplomsko predstavo Podstrešje pa je prejel študentsko Prešernovo nagrado. V Primorskem dramskem gledališču se je zaposlil leta 1973, kjer je najprej delal kot dramaturg in režiser. Na domačem odru se je podpisal pod vrsto predstav; med njimi je tudi krstna postavitev Bevkove ekspresionistične enodejanke V kaverni. Leta 1977 je prevzel vodstvo Amaterskega mladinskega odra (AMO) in v sedemintridesetih letih delovanja s srednješolci vsako sezono pripravil vsaj eno uprizoritev.

Z mladinskimi in otroškimi uprizoritvami je dopolnjeval program gledališča, predvsem pa nudil priložnost številnim igralsko nadarjenim mladostnikom, da razvijajo svoje umetniške talente. Med približno petsto mladimi, ki so so si gledališke izkušnje začeli nabirati v AMO, so tudi igralci Iztok Mlakar, Radoš Bolčina, Ana Facchini Medea Novak, Damjana Černe, režiser Tomi Janežič in drugi. Med letoma 1980 in 1991 je Aberšek sodeloval pri vodenju in organizaciji festivala Goriško srečanje malih in eksperimentalnih odrov, kasneje Srečanja gledališč Alpe Jadran. Kot režiser in mentor je veliko delal tudi z ljubiteljskimi gledališkimi skupinami v Sloveniji in zamejstvu; še posebej odmevno je bilo njegovo sodelovanje z gledališčniki iz Štandreža. Januarja letos je Emil Aberšek za življenjsko delo na področju gledališke ustvarjalnosti, vzgoje in izobraževanja mladih ter kulturnega sodelovanja s Slovenci v zamejstvu prejel srebrno plaketo Javnega sklada za kulturne dejavnosti. MI


Najbolj brano