Umrl italijanski režiser Francesco Rosi

Umrl je veliki italijanski režiser Francesco Rosi, dobitnik več prestižnih filmskih nagrad, med drugim zlatega leva za življenjsko delo. Umrl je danes v Rimu. Star je bil 92 let, poročajo italijanski mediji.

Umrl je veliki italijanski režiser Francesco Rosi.  Foto: Chillesperienza.Altervista.Org
Umrl je veliki italijanski režiser Francesco Rosi.  Foto: Chillesperienza.Altervista.Org

RIM > Po poročanju časnika Corriere della Sera je režiser in scenarist, ki je bil že nekaj tednov v postelji zaradi bronhitisa, umrl v spanju, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Rodil se je 15. novembra 1922 v Neaplju. Po študiju prava je takoj vstopil v svet umetnosti, najprej v gledališču, nato pa se je začel leta 1948 ukvarjati s filmom in večkrat sodeloval z režiserjem Luchinom Viscontijem, sprva kot asistent režije, kasneje tudi kot scenarist.

Svoje najpomembnejše filme je posnel v 60. in 70. letih prejšnjega stoletja.

Leta 2012 je v Benetkah prejel zlatega leva za življenjsko delo, leta 2008 pa je bil za življenjsko delo nagrajen na berlinskem filmskem festivalu. Leta 1963 je za film Le mani sulla citta (Roke nad mestom) prejel beneškega zlatega leva za najboljši film, za film Zadeva Mattei pa je leta 1972 prejel veliko nagrado mednarodnega filmskega festivala v Cannesu. Med njegovimi pomembnimi deli sta še Lucky Luciano iz 70. in Tre fratelli iz 80. let prejšnjega stoletja.

Gre za režiserja, ki je pustil neizbrisen pečat v italijanski kinematografiji po drugi svetovni vojni. Bil je začetnik italijanskega filma z družbeno tematiko in se je v svojem ustvarjanju spoprijel z vrsto občutljivih tem, tudi z mafijo.

Pokopali ga bodo v ponedeljek v Rimu.

STA


Najbolj brano