Umrl italijanski režiser Ettore Scola

V starosti 84 let je v torek v Rimu umrl eden velikanov italijanskega filma Ettore Scola, režiser klasik, kot sta Grdi, umazani, zli (1976) in Poseben dan (1977). V svoji dolgi karieri je posnel več kot 40 filmov.

Ettore Scola
Ettore Scola 

RIM > Italijanski minister za kulturo Dario Franceschini je dejal, da je bil Ettore Scola veliki mojster, ki je ostal mlad vse do zadnjega, poročajo tuje tiskovne agencije.

Njegove filme so določali sočutnost, tišina in socialna kritičnost. Od nekdaj se je deklariral za levičarja, ki dela politične filme.

Scola je zaslovel 1974 s filmom Tako zelo smo se ljubili, sliko povojne Italije, za katero je leto kasneje prejel zlato nagrado mednarodnega moskovskega filmskega festivala. Leta 1976 je nase opozoril s filmom Grdi, umazani, zli, za katerega so ga v Cannesu nagradili za najboljšo mizansceno.

Svetovno slavo mu je prinesel Poseben dan, v katerem sta Sophia Loren in Marcello Mastroiani nastopila v vlogi poročene ženske in homoseksualnega soseda, ki se spoznata na dan, ko Adolf Hitler prvič obišče Benita Mussolinija.

Režiser, ki je v svoji karieri sodeloval z velikani italijanske kinematografije, kot so Federico Fellini, Roberto Rosselini in Vittorio de Sica, se je pred slabimi petimi leti poslovil od filmske industrije, saj z njo ni čutil več povezanosti. “Prestar sem, da bi še naprej deloval znotraj industrije, ki jo vodi tržna politika,” je tedaj dejal Scola, ki se je sicer leta 2011 pripravljal na snemanje filma z Gerardom Depardieujem, a si je zadnji hip premislil.

“Nisem želel postati ena od tistih ostarelih dam, ki nosijo visoke pete in si barvajo ustnice, zato da bi ostale v družbi mlajših,” je dejal režiser, ki je pozneje pri nekaj projektih sodeloval še kot scenarist, leta 2013 pa je na podlagi lastnih spominov posnel portret svojega vzornika in prijatelja Federica Fellinija, poroča portal MMC RTV SLO.

STA


Najbolj brano