Človek, ki je znal leteti na talentih

Njegova glasbena pot je dolga 55 let; v tem času je posnel 25 studijskih plošč, izdal ducat knjig poezije, napisal glasbo za več kot sto gledaliških predstav, obsežen je tudi njegov opus filmske glasbe - zgolj celovečercev, ki nosijo njegov glasbeni podpis, je 34. Arsen Dedić, pesnik, skladatelj, kantavtor, začetnik šansona na prostorih nekdanje Jugoslavije, avtor številnih uspešnic, ki so jih prepevali drugi, je umrl v torek, star 77 let.

Umrl je znani hrvaški kantavtor in pesnik Arsen Dedić.
Umrl je znani hrvaški kantavtor in pesnik Arsen Dedić. 

ZAGREB > “Kar so bili Charles Aznavour, Jacques Brel, Leonard Cohen, Serge Gainsbourg in Scott Walker za svetovno, to je bil Arsen za glasbeno sceno dvaindvajsetmilijonske Jugoslavije,” so ob njegovi smrti zapisali na portalu srbske radiotelevizije.

Paberkovanje drobcev iz biografije Arsena Dedića težko izriše to, kar je pustil za seboj. Podatek, da je diplomiral na glasbeni akademiji in končal študij prava se zdi nepomemben; v spominih prijateljev je enciklopedija, renesančni človek, tisti, ki je znal leteti na svojih talentih. Glasbo je našel v rojstnem mestu - v šibeniškem pihalnem orkestru, kjer je igral tudi njegov oče. V letu 1963 se je zasvetila Moderato cantabile, leto kasneje Kuća pored mora; z njima je začel kantavtorsko pot. Prvo ploščo Čovjek kao ja - izšla je leta 1969 - so pred dnevi uvrstili v zbirko newyorškega muzeja sodobne umetnosti MOMA. Pesniški prvenec Brod u boci (1971), so prodali v več kot 80.000 izvodih, v 70. letih je izdal kar osem plošč, nastopal po vsej Evropi - leta 1967 v Parizu s prijateljem Sergiom Endrigom. Rade Šerbedžija je zapel njegovo Ne daj se, Ines, Josipa LisacŽivot moj, Zdravko Čolić Loše vino in Zagrli me, Gabi NovakPamtim samo sretne dane ter še mnoge druge.

Sve što znaš o meni, Vlakom prema jugu, Djevojka iz mog kraja, je le prgišče njegovih pesmi, ki so poslušalce zazibale v melanholijo in liričnost. Jim pričarale občutje, da so doživeli vse. Vse tisto, česar (morda) ne bodo nikoli. Arsen Dedić je pisal in pel življenje. Pretanjeno, subtilno in mehko. Življenje v množini.MI


Najbolj brano