Umrl član “posadke” Jefferson Airplane Paul Kantner

Umrl je ameriški kitarist, pevec in tekstopisec Paul Kantner, soustanovitelj zasedbe Jefferson Airplane, ki je pripomogla k oblikovanju psihedeličnega rocka 60. let. Umrl je v četrtek v rodnem San Franciscu za posledicami srčnega napada, star je bil 74 let.

Umrl je ameriški kitarist, pevec in tekstopisec Paul Kantner, 
soustanovitelj zasedbe Jefferson Airplane. Foto: Vir: Wikipedia
Umrl je ameriški kitarist, pevec in tekstopisec Paul Kantner, soustanovitelj zasedbe Jefferson Airplane. Foto: Vir: Wikipedia

LOS ANGELES > Glasbeni svet je izgubil resnično ikono, je v izjavi zapisal predsednik Ameriške diskografske akademije Neil Portnow. Združenje, ki letno podeljuje nagrade grammy, je sredi januarja napovedalo, da bo skupino Jefferson Airplane kot eno od sedmih glasbenikov in bendov letos počastilo s posebnim grammyjem za življenjske dosežke.

Paul Kantner je legendarno skupino ustanovil sredi 60. let v San Franciscu skupaj z glasbeniki, kot sta Marty Balin in Grace Slick. Slovela je po psihedeličnem blues rocku. Z uspešnicami, kot sta Somebody To Love in White Rabbit, je bila simbol takratne hipijevske kulture in tako imenovanega poletja ljubezni v domačem San Franciscu.

Zasedba je nastopila na vseh najbolj znanih ameriških rockovskih festivalih tistega časa: v Montereyju (1967), Altamontu (1969) in na Woodstocku (1969). Na slednjem je igrala poleg glasbenih velikanov, kot so Janis Joplin, Jimi Hendrix, Joan Baez in Who.

Kantner je izšel iz folk glasbe. Bil je znan po zagovarjanju in tudi uživanju drog. Umrl je zaradi odpovedi več organov, ki ji je sledil srčni napad. S pevko skupine Jefferson Airplane Grace Slick je bil nekaj časa povezan tudi zasebno. Rodila se jima je hči, ki je bila navdih za skladbo A Child Is Coming.

STA


Najbolj brano