Umrl Colin Dexter, pisec kriminalk o inšpektorju Morsu

V 87. letu starosti je v Oxfordu umrl angleški pisec kriminalk Colin Dexter, ki je zaslovel s serijo 13 knjig o inšpektorju Morsu. Zgodbe o inšpektorju, ki jih je pisal med letoma 1975 in 1999, so bile prirejene tudi za televizijsko serijo.

Umrl je Colin Dexter, pisec kriminalk o inšpektorju Morsu.
Umrl je Colin Dexter, pisec kriminalk o inšpektorju Morsu. 

LONDON > Colin Dexter je veljal za žlahtnega naslednika prve dame kriminalnega žanra Agathe Christie. Med drugim je prejel najvišje britansko priznanje za pisce kriminalnih zgodb zlato bodalo, podelili pa so mu tudi plemiški naslov. Prvo knjigo o inšpektorju Morsu Zadnji avtobus v Woodstock je napisal leta 1975 med počitnicami v Walesu, lik pa je pokončal v zadnji knjigi, naslovljeni Umor se ne pozabi.

Urednica z založbe MacMillan Maria Rejt je povedala, da je Dexter navdihoval vse sodelavce: “Njegova lojalnost, skromnost in specifičen humor so marsikoga razveselili. Bil je izjemno ostrega uma in velikega srca. Njegova krasna dela bodo za vselej pričala o tem.”

Pisatelj se je rodil leta 1930 v angleškem Stamfordu. Študiral je na Cambridgeu in sprva delal kot učitelj latinščine in grščine. Nato se je preselil v Oxford in se povsem posvetil pisateljevanju. Spopadal se je z diabetesom, boleznijo, ki jo je prenesel tudi na lik inšpektorja Morsa.

V slovenščini so Morsove prigode, poleg že omenjenih, dostopne še v knjigah Kajnove hčere, Pot skozi gozdove, Deklina je mrtva, Uganka tretje milje, Smrt v Jerichu, Maša za mrliče in Tihi svet Nicholasa Quinna. STA


Najbolj brano