Umetnost s pogumom

“Umetniki za Karitas ni projekt, temveč gibanje,” je množici, zbrani pred turistično kmetijo z najlepšim razgledom na Primorskem, povedala likovna kritičarka Ana Marija Stibilj Šajn, ki je s prostovoljko Jožico Ličen iz Škofijske karitas Koper duša in srce kolonije.

Jožica ličen in Slavko Rebec (z leve).  Foto: Vesna Humar
Jožica ličen in Slavko Rebec (z leve).  Foto: Vesna Humar

SINJI VRH > Prva likovna kolonije Umetniki za Karitas je bila na Sinjem vrhu nad Ajdovščino leta 1995. “Začelo se je kot akcija. Nato se je kolonija razvila v projekt. Zdaj pa res prerašča v gibanje,” je Stibilj Šajnovi pritegnila Jožica Ličen.

O tem, da je druženje umetnikov pri Vidmarjevih na sinjem Vrhu, od koder pogled seže do Alp ter do Jadranskega morja, nekaj posebnega, zgovorno pričajo tudi številke. Na dosedanjih 21 kolonijah je sodelovalo 1480 domačih in tujih umetnikov, nastalo je 2293 likovnih del, od katerih jih je več kot 2000 že našlo nove lastnike. Po Sloveniji je bilo 246 razstav, vsako leto so tudi v Trstu in Gorici. Poleg tega pa so bile odmevne razstave še v Sarajevu, na Dunaju, v Rimu in dvakrat v Bruslju, je ob četrtkovem tradicionalnem dnevu odprtih vrat poudarila Ličnova.

Prav ta dan, je pojasnila Ana Marija Stibilj Šajn, je posebnost te kolonije. Poleg udeleženk in udeležencev, ki jih vsako leto izbere strokovni svet, na Sinji vrh namreč prihajajo tudi umetniki, ki so bili udeleženci preteklih kolonij ali ki jim je preprosto blizu plemeniti cilj pobude Umetniki za karitas, in prinesejo svoja dela ter jih podarijo dobrodelni ustanovi.

Tudi letos je dogajanje privabilo veliko množico ljudi, ki so si z zanimanjem ogledali dela, nastala v preteklem tednu, in poklepetali z avtorji. “Kar izberite si tisto, ki ga boste nesli domov. Zdaj je najboljši čas. Ko se vrnete z dolino, se bodo vrnile misli na težave in stroške,” je napol v šali, napol zares, obiskovalcem na srce položila Ličnova. Geslo letošnje kolonije je bil svetopisemski citat “Pogum, vse ljudstvo v deželi.” Ravnatelj škofijske karitas Slavko Rebec je razmišljal o tem, da danes pogum pogosto zamenjujemo z drznostjo: “Marsikdo si upa. A če hočemo biti pogumni, moramo najprej predvsem biti, v vsej polnosti življenja.”

In umetniki za karitas so. Morda različnih starosti in spolov ter narodnosti, nekateri poklicni umetniki, drugi predani ljubitelji, vsi pa s samosvojo likovno govorico in prepoznavno umetniško izraznostjo, neločljivo povezano z njihovo etično držo. Kolonije so se letos udeležili Evgenija Jarc, Jurij Kravcov in Petar Lazarevič iz Ljubljane, Patricija Simonič iz Maribora, Zdravko Dolinšek iz Radencev, Miloš Marc in Alina Asberga Nabergoj iz Vipave, Andrej Kosič iz Gorice in Jasna Merku iz Trsta.

VESNA HUMAR


Najbolj brano