Umetnost s koreninami v laguni

Tako v Mestni galeriji Piran kakor v portoroškem Monfortu so predsinočnjim odprli razstavo This is Today, pri kateri so moči združile Obalne galerije Piran in Galerija A plus A iz Benetk. Na ogled je raznolika umetnost s koreninami v Benetkah, ki se tako prvič predstavlja v tujini.

 V Mestni galeriji Piran mladi umetniki ob pogledu na skupno razstavo niso skrivali zadovoljstva.  Foto: Mitja Črne
V Mestni galeriji Piran mladi umetniki ob pogledu na skupno razstavo niso skrivali zadovoljstva.  Foto: Mitja Črne

PIRAN, PORTOROŽ> Ustanove, kakršne so Akademija lepih umetnosti, oddelek za vizualne umetnosti beneške univerze IUAV in delavnice Fundacije Bevilacqua La Masa, pomembno spodbujajo ustvarjalno energijo, v spremni zgibanki pojasnjuje kustosinja Aurora Fonda: “Mesto v laguni je bilo stoletja talilni lonec kultur. Ta svoj značaj ohranja še dandanes. Benetke so privabile več generacij mladih avtorjev raznolikih osebnih kulturnih porekel. Gre za pojav, zakoreninjen v različnih zgodovinsko-kulturnih kontekstih, v katerih se umetniška tradicija italijanskega 'novecenta' prepleta z nemško, avstrijsko in svetovljansko dediščino bližnjega evropskega vzhoda.”

Da bi to bolje pojasnili, so poetiko in povezanost razstavljalcev z dediščino prikazali na hrbtni strani zgibanke, po zgledu znamenitega diagrama, ki ga je leta 1936 Alfred Barr uporabil pri razstavi v newyorškem muzeju Moma.

Kustosinja pojasnjuje še, da so na razstavah v Mestni galeriji v Piranu in Monfortu v Portorožu na ogled dela “večje skupine mladih umetnikov, ki se izražajo z jezikom, ki ne ponuja linearnega branja. Delo je v resnici često rezultat sestavljanja dražljajev in vplivov, ki jih lahko definiramo kot ikonografska hiperbesedila.” Gledalcu, dodaja kustosinja, razstavljena dela omogočajo ustvarjanje povezav “na način, ki je podoben našemu potovanju po medmrežju”.

Na ogled so slike, kipi in fotografije, ki so jih ustvarili Paola Angelini, Thomas Braida, Nebojša Despotović, Enej Gala, Andrea Grotto, Kensuke Koike, Silvia Mariotti, Valerio Nicolai, Luka Širok, Kristian Sturi, Aleksander Velišček, Špela Volčič in Ivan Žerjal.

Razstava, ki sta jo podprla slovensko ministrstvo za kulturo in piranska občina, bo na ogled do 13. novembra.

AG


Najbolj brano