Umetniki o izginjanju narave in družbe

Razstava Sitotica, ki jo bodo drevi ob 19. uri odprli v ljubljanski galeriji Kapsula, je nastala kot rezultat raziskovalne delavnice. Junija lani so jo pripravili v Hiši kulture Pivka, kustosinja Mojca Grmek pa je k sodelovanju povabila šest slovenskih vizualnih umetnikov mlajše generacije.

Primer dobre prakse odnosa med naravo in družbo je 
ureditev Ekomuzeja Pivških presihajočih jezer.  Foto: Arhiv Ekomuzeja
Primer dobre prakse odnosa med naravo in družbo je ureditev Ekomuzeja Pivških presihajočih jezer.  Foto: Arhiv Ekomuzeja

LJUBLJANA, PIVKA > Neža Jurman, Mina Fina, Tanja Milharčič, Miha Perne, Zoran Pungerčar in Leon Zuodar so na delavnici Sitotica vzeli v precep aktualno temo: posvetili so se problemu roparskega odnosa do narave in družbe, ki je posledica kapitalistične ureditve sveta in pohlepa elit. Prav v Pivki imajo na tem področju primera dobre in slabe prakse; prvega predstavlja ureditev Ekomuzeja Pivških presihajočih jezer, drugega pa stečaj nekdaj uspešnega podjetja za predelavo lesa Javor Pivka. “Skozi to optiko je delavnica skušala dati v razmislek številna vprašanja, kot so izginjanje vrst, onesnaževanje narave, nujnost zaščite narave, pa tudi razgradnja lokalne gospodarske strukture ter posledice tega v vsakdanjem življenju ljudi, kritika neoliberalizma, možnosti drugačne družbene ureditve ...” pojasnjujejo v Hiši kulture.

Vizualni umetniki in umetnice so v grafičnem ateljeju Hiše kulture ustvarili dela na temo Izginjanje vrst, izginjanje podjetij/ropanje narave, ropanje družbe. Nastalo je 17 grafičnih predlog; vsaka od njih je bila odtisnjena v petih izvodih v tehniki originalni sitotisk na les ter v tehniki originalni sitotisk na papir (13-15 izvodov), dela na papirju so zbrana v grafičnih mapah (15 izvodov), v sklopu delavnice pa je nastal tudi fanzin.

Razstavo Sitotica so najprej predstavili v Pivki, kasneje so z njo gostovali v galeriji Gema na Ptuju, v galeriji Kapsula pa bo na ogled do 28. januarja.

MI


Najbolj brano