Uglašeni, vrhunski, podcenjeni

Denarja za kakovostno kulturno ponudbo je premalo, a skupaj nam bo uspelo, ugotavljajo v Društvu prijateljev glasbe in Pokrajinskem muzeju Koper, ki bosta že jutri družno zajadrala v novo glasbeno sezono.

Plodove okrepljenega sodelovanja so  napovedali  (z leve) Tatjana Jercog, Helena Filipčič 
Gardina in Luka Juri. Foto: Andraž Gombač
Plodove okrepljenega sodelovanja so napovedali (z leve) Tatjana Jercog, Helena Filipčič Gardina in Luka Juri. Foto: Andraž Gombač

KOPER > Na včerajšnjem druženju z novinarji so v muzeju najprej spet pozdravili klavir znamke Petrof, last Društva prijateljev glasbe. Januarja lani so ga tik pred prenovo muzeja prepeljali na varno, v samostan sv. Ane, ki ga je prijazno hranil skoraj deset mesecev, je pojasnila predsednica društva Helena Filipčič Gardina: “Dogovarjali smo se, da bi ga premestili v dvorano sv. Frančiška Asiškega, vendar je njena lastnica, občina, žal zavrnila našo ponudbo, češ da za klavir v tej dvorani ne vidi ne potrebe ne prostora.”

Ker so po vodi splavale tudi druge zamisli, se je klavir nazadnje vrnil v muzejsko dvorano. “V njej je zdaj urejeno tako ogrevanje kakor hlajenje, zato bo lahko koncerte gostila vse leto,” je vesela Helena Filipčič Gardina, zadovoljna tudi, da je mojster Jože Benda iz Mengša klavir temeljito prenovil in izboljšal.

Društvo prijateljev glasbe je tudi formalno sklenilo partnersko sodelovanje s Pokrajinskim muzejem, kjer bo priredilo vse dogodke svoje letošnje sezone.

“Društvo podpiram zaradi njegovega zelo kakovostnega dela in zaradi dobrega dela njegove predsednice,” je poudaril direktor muzeja Luka Juri. “Ta palača želi biti še naprej muzej, a tudi prireditveni prostor. Po prenovi so muzealije bolj zaščitene, dvorana pa primernejša za dogodke. Za muzej in za Koper je pomembno, da imamo živo glasbeno sezono.”

Ta bi se morala začeti že jeseni, pa se bo šele jutri zaradi “nerešenega vprašanja proračuna Mestne občine Koper, zamaknjenega razpisa in še bolj odloženih rezultatov razpisa”, je pojasnila Helena Filipčič Gardina in spomnila, da so z gospodarnim ravnanjem, zanesenjaškim delom in sponzorsko podporo že v letu 2015 izpeljali kar sedem dogodkov v ciklih Amabile in Vivace ter dva poletna, naslovljena Glasbeni oddihi. “Za tako kakovostno raven je potrebno dolgoročno načrtovanje, ki ga finančna negotovost onemogoča,” opozarja. “Koprska občina je društvu v letu 2015 namenila 7500 evrov, kar je glede na naš program nizek znesek. Ministrstvo za kulturo pa lani ni odobrilo financiranja našega cikla, čemur smo ugovarjali, vendar so nas zavrnili. Prijaviti se nameravamo tudi letos.”

Nova sezona bo po številu dogodkov skromnejša, napoveduje, a bogatejša za debatne večere o kulturi. V ciklu Koprska Camerata / Camerata Capodistriana, poimenovanem po zgledu starodavnih italijanskih akademij, kakršne so cvetele tudi v Kopru, bodo nanizali tri koncertne in tri debatne večere.

Že jutri ob 18. uri se bodo o kulturni ponudbi v javnem prostoru in podobnem pogovarjali z državnim sekretarjem na ministrstvu za kulturo Antonom Peršakom, podpredsednico društva Asociacija Jadranko Plut, odgovorno urednico revije Glasna Veroniko Brvar, predsednico društva Primorski poletni festival in radijsko novinarko Nevo Zajc ter Borutom Jermanom s Pine. Tema Kulturni vsakdan bo prišla na vrsto 18. marca, Kulturni turizem pa 6. maja.

Na prvi v nizu glasbenih akademij bosta naslednji petek, 29. januarja, nastopila v Rusiji rojena violinistka Evgenia Epshtein in pianist ukrajinskega rodu iz Kopra Denys Masliuk.

Harmonikar Klemen Leben in Benjamin Ziervogel s Tartinijevo violino bosta nastopila 15. aprila, 27. maja pa bo v muzeju odzvanjal mladostni trio KlaViS, Irena Yebuah Tiran pa bo tega večera zapela ob spremljavi pianista Bojana Glavine.

Program Mednarodnega bienala sodobne glasbe Koper, ki ga društvo organizira z Glasbeno šolo Koper, so zaradi finančne negotovosti iz spomladanskega prestavili na jesenski termin. Program, ki še ni dokončno potrjen, bo povezovala tema norosti, letošnja novost pa bo prisotnost glasu, napoveduje umetniška vodja Tatjana Jercog.

ANDRAŽ GOMBAČ


Najbolj brano