Udarni rojstni dan z Let 3

Bar Gabrijel, ki se je leta 1995 rodil zaradi potrebe po dobri, alternativni glasbi v Cerknem in kakopak prostoru zanjo ter prerasel v svetovno znani inovativni džezovski bar, bo rojstni dan slavil z rockom. Z njim, najprej s plošč in kmalu v živo, se je vse skupaj tudi začelo. Slavnostni žur z reškimi Let 3 bo, kot vse v baru, nekaj posebnega.

Jubilejni cikel rockovskih koncertov bo nocoj odprla  črnomaljska skupina Broken Lock.
Jubilejni cikel rockovskih koncertov bo nocoj odprla črnomaljska skupina Broken Lock.  

CERKNO > Najprej slaba novica za vse brez vstopnice: osrednje slavje 20-letnice glasbeno inovativnega bara Gabrijel s kontroverznimi reškimi rockerji Let 3, ki bo 23. decembra, je bil v hipu razprodan. Če bo ta večer marsikdo vročim zgodbam alternativnih hrvaških rockerjev prisluhnil pred Gabrijelovimi vrati, pa se bo nocoj, ko začenjajo jubilejni cikel rockovskih koncertov s črnomaljsko skupino Broken Lock, v njem še našlo kakšno mesto.

Dvajset let je minilo, kot bi pihnil

S tovrstnimi koncerti, najprej s plošč, a že po nekaj tednih v živo, se je sedaj slovito stičišče raznovrstnih muzik rodilo. “Najprej je bilo naše srce pri rocku, a smo se seveda navduševali tudi nad drugimi glasbenimi zvrstmi. Zlasti nad džezom. Zato se je kar takoj rodil festival inovativnih džezovskih muzik Jazz Cerkno in za njim še Keltika. Oba sta že dolgo uveljavljena mednarodna festivala,” je spomin na hitro obudil Sergij Koncut. S prijateljema, že pokojnim Boštjanom Cvekom in Damjanom Peterneljem, je botroval baru Pri Gabrijelu v podporo muziki, ki so jo pogrešali v Cerknem in v Sloveniji.

Medtem ko je Koncut vseskozi skrbel za poslovno plat bara, ki je v dobršni meri preživel glasbeno stičišče do uveljavitve in stabilnejše denarne podpore, je Cvek glasbeno slavo bara s kakovostnimi alternativnimi muzikami razširil med vodilna domača in svetovna imena džeza in njihove ljubitelje. Maja so prvo 20. letnico slavili z enim najudarnejših festivalskih programov.

“Veliko odličnih glasbenikov smo gostili v 20 letih in raznovrstnemu občinstvu nudili prav tako glasbo. Če pa se ozrem, je vse skupaj minilo, kakor bi pihnil. Kot bar smo preživeli, žal pa ne tudi vsi njegovi botri,” je Koncut v spominu na legendarnega Cveka nekoliko obmolknil. “Nadaljujemo po njegovi alternativno inovativni poti in naredili bomo vse, da bo tako tudi ostalo.”

S koncertnim ciklom h koreninam

Kljub velikim zgodbam, ki so jih spočeli Koncerti bara Gabrijel, te ohranjajo že vseh 20 let in na njih gostijo rockovske skupine, ki segajo čez običajne vzorce te popularne glasbe.

Jubilejni cikel nocoj uvaja črnomaljski bend Broken Lock, ki se je rodil sočasno z barom Gabrijel. Skupina, ki že vse od začetne plošče Alter v rock vnaša vse mogoče žanre od punka do psihadelije, jubilej obeležuje s četrtim albumom Unicorns We All Chase z izpiljenim stoner rockom in neobičajnimi ritmi.

Let 3, ki jim bo pripadel osrednji jubilejni koncert, sodijo še v Jugoslavijo - ustanovljen je leta 1987 - in so, seveda, s svojimi provokativnimi zgodbami, kostumi in gledališkimi vložki v muziko zelo zaželeni gostje. “Seveda tudi v Cerknem. Večino koncertov, tudi nocojšnjega, občinstvu ponujamo brezplačno. Let 3 s svojim eksplozivnim rock spektaklom pa so bili le prevelik zalogaj, a vstopnice so v hipu pošle. Koncert je razprodan,” je povedal Koncut.

V novo leto pa bo v Gabrijelu mogoče vstopiti tako, kot se je vse skupaj začelo. Z “žiu žauom” glasbo izpod rok didžejev Shurle iz Skopja in Checkma iz Ljubljane. SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano