Turneje v tujini kot za šalo

Ajdovska punk-rock zasedba Real Life Version se je pred dnevi vrnila s sedme turneje v tujini. Tokrat je četverica v devetih dneh odigrala osem koncertov v štirih evropskih državah. Skupina letos praznuje desetletnico delovanja, ki jo bo jeseni v Ajdovščini obeležila na velikem koncertom z gosti, izidom novega albuma in osmo turnejo.

Ajdovsko punk-rock skupino čaka pestra jesen.  Foto: Miha Bratina
Ajdovsko punk-rock skupino čaka pestra jesen.  Foto: Miha Bratina

AJDOVŠČINA > Jani Jež (kitara, vokal), Nejc Franca (bobni), Jani Peljhan (bas kitara) in Aljoša Todorovič (kitara) so se prejšnji teden vrnili z devetdnevne turneje po osrednji Evropi, kjer so se največ časa zadržali na Češkem. Tam so bili “službeno” do sedaj že četrtič.

“Vztrajnost, veliko koncertov v tujini in ves vloženi trud se nam vedno bolj obrestujejo, saj so bili v veliki večini koncerti tako med tednom kot ob koncu tedna zelo dobro obiskani,” pravi Jani Peljhan. “Nekaj obiskovalcev se je iz oddaljenih krajev pripeljalo le na naš koncert, predvsem po priporočilih organizatorjev koncertov, s katerimi smo postali dobri prijatelji že v preteklih letih,” dodaja.

Svojo sedmo turnejo v tujini so člani ajdovske zasedbe Real Life Version začeli v Avstriji in nadaljevali Nemčiji. Tamkajšnja koncerta sta bila po mnenju štirih mladih glasbenikov odličen uvod v turnejo, saj so bili koncerti nabito polni. “V največje veselje pa nam je bilo ponovno snidenje s starimi prijatelji iz skupin Blendof in Ants!, s katerimi smo se dogovorili za skupno turnejo konec oktobra, ko se bomo že tretjič preko Nemčije in Beneluksa odpravili do Anglije ter se čez Francijo in Italijo vrnili domov,” že razkrivajo svoje jesenske načrte.

Fantje opisujejo, da je bil zaključek tokratne turneje v Budimpešti v lokalu Vittula, kjer so prvič organizirali rock koncert, kot češnja na torti. “Klub je bil zapolnjen do zadnjega kotička, odziv obiskovalcev pa nam je vlil dodatno motivacijo, da se na Madžarsko čim prej spet vrnemo,” ne skriva navdušenja Aljoša Todorovič.

Razlogov za “veliki met”, ki je uspel Ajdovcem, ne gre iskati v naključjih, ampak v skrbnem načrtovanju, dobri logistiki, predvsem pa predanosti glasbi. “V tujini je zelo je pomembno, kako odigraš. Vsak večer se moraš izkazati, saj se boš samo tako tja še kdaj vrnil. Z vsako turnejo si pridobimo nove poslušalce, ki potem budno spremljajo vse naše dejavnosti. Tako počasi postajamo prepoznavni v evropskem klubskem punk-rock okolju,” poudarja Jani.

Jeseni bodo mladi glasbeniki praznovali desetletnico delovanja. Ob tem bodo izdali že tretji album (prvenec Resistance from Within je izšel januarja 2009, druga plošča The Sound of Progress pa septembra 2013), priredili odmeven koncert z gosti v domači Ajdovščini ter se podali na osmo evropsko turnejo. Pripravljajo še krajši dokumentarni film o njihovih začetkih in dosedanji glasbeni poti.

V Sloveniji je punk-rock scena že nekaj časa v razcvetu in veliko domačih bendov koncertira v tujini. Med njimi so Elvis Jackson, Start at Zero in Harry iz Ajdovščine, Morrons iz Kranja, White Stain iz Ljubljane, Pigs Parlament iz Goriških brd in mnoge druge. Številni sestavi so med drugim aktivno vpeti v organizacijo koncertov.

Ajdovske zasedbe Real Life Version, Harry, The Hoax Program in Start at Zero so lani ustanovile Društvo Motorka na jezike, v okviru katerega organizirajo koncerte doma in v tujini ter pomagajo skupinam na turnejah. “Koncertno dogajanje se sicer razlikuje od države do države, vendar bi lahko dejali, da obstaja ena velika evropska punk-rock družina, ki je obenem tudi posledica družabnih omrežij in hitre komunikacije v digitalni dobi. Vsi se med seboj že poznamo in se pri delu podpiramo,” zaključuje Aljoša.

ANA CUKIJATI


Najbolj brano