Tuji neumnosti se najraje smejimo

Las Vegas, mesto kaosa in denarja. V obcestnem motelu se približno ob koncu osemdesetih let prejšnjega stoletja prepleta pet različnih zgodb, ki jih sooblikuje 24 likov. Vse to si bo moč ogledati v zadnji letošnji predstavi Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica v predstavi Neumnost. Premiera bo jutri zvečer.

Peterica igralcev se je v zadnjih dveh mesecih predvsem 
naučila hitro preoblačiti in usvojiti dinamiko vlog. Foto: Foto Atelje Pavšič - Zavadlav
Peterica igralcev se je v zadnjih dveh mesecih predvsem naučila hitro preoblačiti in usvojiti dinamiko vlog. Foto: Foto Atelje Pavšič - Zavadlav

NOVA GORICA > Marjuta Slamič, Ana Facchini, Miha Nemec, Andrej Zalesjak in Kristijan Guček bodo v zadnji predstavi letošnje sezone Neumnost skupno odigrali kar 24 likov, ki bodo spretno spreminjali svojo identiteto ter kostume v petih osrednjih zgodbah.

Pet zgodb s 24 liki

Gledalce bodo tokrat nasmejali ob prikazu zgodbe o petih hazarderjih, ki poskušajo razvozlati pravilo rulete, o treh policistih, od katerih sta dva ljubimca, o matematiku, njegovi drugi ženi in sinu, o narcisoidnem igralcu in njegovi invalidni sestri ter o dveh čudaških preprodajalcih umetnin, ki poskušata zbledelo sliko prodati za več milijonov dolarjev. “Ukvarjali smo se s teorijo kaosa, v kateri smo iskali možnost, kako ta kaos urediti. Obenem smo iskali tudi humor,” je povedala režiserka predstave Ivana Djilas. “Grob humor je že bliže groteski, a gledalci se bodo likom, osiromašenim plemenitih čustev, zagotovo iz srca nasmejali.”

Avtor igre je vsestranski priznani argentinski pisatelj, režiser, igralec in prevajalec Rafael Spregelburd (1970). Njegove drame uprizarjajo v Argentini, Kanadi in mnogih evropskih državah. Za svoja dela je bil že večkrat nagrajen. Je predstavnik sodobnega argentinskega gledališča, Neumnost pa je ena od predstav heptologije, zbirke sedmih iger, v katerih na sodoben način obravnava sedem smrtnih grehov. “Tokrat je v ospredju pohlep. Prek petih prepletenih zgodb se avtor sprašuje o neumnosti naših dejanj, povezanih z denarjem,” je bistvo predstave ilustrirala dramaturginja Ana Kržišnik Blažica.

Gladiatorski prostor v kaosu

Peterica igralcev je Neumnost označila za zahtevno igro, s katero bodo gledalce zabavali dobri dve uri. V zadnjih dveh mesecih priprav so se igralci predvsem naučili hitro preoblačiti in usvojiti dinamiko vlog, saj skoraj vsi v predstavi odigrajo kar pet različnih likov. “Grajenje zgolj enega lika, kar je običajno za večino predstav, tokrat ne pride v poštev, saj moraš znati spretno krmariti med več nasprotujočimi si značaji,” je povedal Andrej Zalesjak.

“Skozi zahteven proces priprave na to igro smo morali ostati v kaosu. Spoznali smo, kako radi se pravzaprav smejimo tuji neumnosti, svoji pa malo manj, ker jo premalokrat prepoznamo,” je poudarila Marjuta Slamič. “Oder sem tokrat razumela kot gladiatorski prostor,” je še dejala.

Kostumografinja Maja Mirković je s kostumi skušala nastopajoče odeti v oprave, ki spominjajo na zahodno obalo Združenih držav Amerike tik pred začetkom devetdesetih let prejšnjega stoletja, ko internet še ni bil v množični uporabi. Istočasno pa bo Neumnost gledalce verjetno spominjala na Šund in druge podobne filme ameriškega režiserja Quentina Tarantina, ki je v istem obdobju znal v svoje stvaritve sedme umetnosti ravno tako ujeti duha tistega časa. “Ni slučaj, da bomo prvo slovensko uprizoritev Neumnosti imeli prav v Novi Gorici, ki bi lahko veljala za slovenski Las Vegas,” je še dejala režiserka.

Premiera osme letošnje uprizoritve Neumnost bo na velikem odru Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica jutri ob 20. uri.

ANA CUKIJATI


Najbolj brano