Tujci - od Jezusa do morske deklice

V prihodnji gledališki sezoni si v SNG Nova Gorica želijo odgrinjati človeške zgodbe vsakovrstnih “tujcev”. “Odstirati skrivnosti, razgaljati predsodke in spoznavati podobnosti, ki nas družijo. Da bomo razmišljali, se poglabljali, se smejali in mogoče nazadnje razumeli. Da bomo, kot bi rekel Kosovel, mogoče vsaj za korak bližje času, ko bo človek človeku človek!” razmišlja Neda Rusjan Bric.

Na velikem odru SNG bo prihodnjo sezono odprl Mlakarjev 
Pašjon. Foto: Jaka Varmuž
Na velikem odru SNG bo prihodnjo sezono odprl Mlakarjev Pašjon. Foto: Jaka Varmuž

NOVA GORICA >Za zdaj še v.d. direktorja Neda Rusjan Bric, ki je sezono zasnovala ob pomoči umetniške vodje Martine Mrhar, si je za rdečo nit zamislila tujca. “Ne zgolj zaradi najbolj očitnega tujstva, kakršnega danes poznamo v Evropi v podobi pribežnikov, ki vsak dan prihajajo k nam večinoma iz Afrike. Vsak pri sebi bi moral razmisliti, zakaj do tega prihaja, premisliti svoj način življenja.” Ob tem poudarja, da se bodo skozi vsako predstavo posebej spraševali o različnih tujstvih: “Radi bi govorili o tem, kako gledamo sočloveka, ne samo skozi najbolj pereč problem prebežnikov, temveč tudi skozi druge tujosti, kot so bolni ljudje v družini, homoseksualnost, drugačnost in podobno. Tujstvo je nekaj, kar je neznano, kar je neobičajno, nevsakdanje ... In ljudje smo tako narejeni, da nas je tega strah, in zaradi tega strahu ter nepoznavanja se po navadi odzovemo sovražno. A prepričana sem, da ko spoznaš zgodbo človeka, ugotoviš, da tvoji predsodki prav tako temeljijo na predsodkih, ki se s poznavanjem nekako razblinijo.” Kot zagovornica družbeno angažiranega gledališča, ki ne sme biti samo sebi namen, si želi, da bi se gledalci ob več gledaliških žanrih spraševali, kakšen odnos imajo do različnih oblik tujstva.

Devet premier, pet koprodukcij

Premier bo v prihodnji sezoni devet; pet na velikem in štiri na malem odru. Na velikem odru bo sezono odprl Mlakarjev Pašjon v režiji Vita Tauferja, koprodukcija, ki je v Gledališču Koper že doživela uspešno premiero in, kakor pravi v.d. direktorja, govori o največjem tujcu zahodne civilizacije: “Jezus je bil nekaj najbolj nenavadnega in čudnega, kar se nam je zgodilo. In s tem se ukvarjamo že 2000 let.” Druga premiera bo plesno-gledališka koprodukcija z Zavodom MN produkcija Kdo se boji črnega možaIvana Peternelja in Tereze Gregorič, o privlačnosti tujega, hrepenenju in begu od znanega pa bo spregovorila tudi Cankarjeva Lepa Vida, ki jo bo na oder svojstveno postavila že uveljavljena naveza Miha Nemec - Nejc Valenti v koprodukciji s kranjskim Prešernovim gledališčem in SSG Trst. Tujca nosi že v imenu drama Franja Frančiča, ki jo bo režiral Jernej Lorenci, OndinaJeana Giraudouxa v režiji Janusza Kice pa je pravljica za odrasle o morski deklici, bitju, ki nam je tuje že po svoji podobi.

Sedanji vršilki dolžnosti direktorja se mandat izteče 18. avgusta, zato si v novogoriškem gledališču želijo, da bi ministrstvo za kulturo še pred julijskim kolektivnim dopustom sporočilo, kdo bo novi direktor. Pri imenovanju se je zataknilo, ker Neda R. Bric ne izpolnjuje pogoja petih let vodstvenih izkušenj, zato jo je ministrstvo izločilo. Njeno kandidaturo sta kljub temu podprla večina zaposlenih v SNG Nova Gorica in novogoriška občina, združenje dramskih umetnikov Slovenije pa je pristojne pozvalo, naj spoštujejo želje zaposlenih.

Naporna, a uspešna sezona

Predstave na malem odru prinašajo več eksperimentalnega duha. Krstna uprizoritev Hura, NosferatuAndreja E. Skubica v režiji Simone Semenič bo govorila o tem, kako huda bolezen vpliva na življenje in odnose v družini. Skubic ima namreč hčerko s hudo obliko epilepsije, z epilepsijo pa se bori tudi režiserka. Gre za koprodukcijo s Slovenskim mladinskim gledališčem in z zavodom NETA. Ker bo letos NETA festival v Bukarešti, bo predstava tamkaj doživela mednarodno premiero konec avgusta. Matjaž Pograjc bo režiral Krvavo goroGregorja Brazela - prav tako krstna uprizoritev - ter z lutkami, filmom in drugimi prijemi na svoj način spregovoril o prvi svetovni vojni in Soški fronti. Fassbinderjeve Grenke solzePetre von Kant, koprodukcijo z Mini teatrom Ljubljana in Mestnim gledališčem Ptuj, bo režiral znan francoski režiser Arthur Nauzyciel, “triler o šoli izsiljevanja” Draga Jelena Sergejevna Ljudmile Razumovske pa Alen Jelen.

Neda Rusjan Bric te dni s skorajda celotnim ansamblom in tehnično ekipo SNG Nova Gorica pripravlja tudi državno proslavo ob dnevu državnosti, ki bo 24. junija na Kongresnem trgu v Ljubljani.

Neda Rusjan Bric je z minulo sezono zadovoljna: “V četrtek smo izvedeli, da bo Madame Bovary v tekmovalnem programu Borštnikovega srečanja. V lanski sezoni smo imeli kar nekaj gostovanj, bili smo na festivalih, prejeli nekaj nagrad. Za nami je težka in naporna, a tudi uspešna sezona.”

MAJA PERTIČ GOMBAČ


Najbolj brano