Trubači v kamnolomu

Uvod v letošnji festival Guča na Krasu se je zgodil minuli petek, ko so središče Trsta preplavili zvoki dveh znanih romskih orkestrov - Elvisa Bajramovića in Bojana Ristića. Slednji ima v rokah zlato priznanje največjega legendarnega festivala trubačev v Guči. S svojimi ritmi so povsem očarali meščane in obiskovalce Trsta.

Orkester Elvisa Bajramovića na Velikem trgu v Trstu
Orkester Elvisa Bajramovića na Velikem trgu v Trstu 

BRIŠČIKI > Navdušenje nad tovrstno glasbo je dober obet za že šesti festival Guča na Krasu, ki ga bodo v četrtek, 17. julija, v kamnolomu v Repniču s svojim koncertom pričeli člani legendarne romske skupine Fanfara Ciocãrlia iz Romunije. Ljubitelji tovrstne glasbe bodo lahko prisluhnili skupini, ki gostuje in s svojo glasbo navdušuje povsod po svetu. O njej so posneli nekaj dokumentarcev, prejeli pa so tudi številne domače in mednarodne nagrade. Odlikuje jo mešanica zvokov iz dežel, kjer so doma, in skrb za izjemno glasbeno dediščino.

Dvodnevnemu festivalskemu prazniku v Briščikih pa sta namenjena petek in sobota. Prvi večer bodo nastopili Ekrem Mamutović Orkestra iz Srbije, Dubioza kolektiv iz Bosne, vrhunec pa bo Guča na Krasu doživela v soboto s koncerti domačinov Radio Zastava, Aguševi Džambo Orkestra iz Makedonije in grške zasedbe Koza Mostra. Za posebno razpoloženje pa bodo skrbeli še Pravda, Papastuff in Stoner. Festival balkanskih ritmov v zaledju Trsta vsako leto “zakrivi” Glasbeno kulturno društvo Drugamuzika. KZ


Najbolj brano