Trije Jezusi in kenguru

Še pred štirimi leti je Terry Jones na filmskem festivalu v Motovunu zatrjeval, da montypythonovci ne načrtujejo vnovičnega sodelovanja, četudi se tu in tam še zmeraj snidejo in pohecajo. Letos pa so vendarle spet stopili na oder, kjer ni manjkalo humorja, zlasti pa ne nostalgije.

Montypythonovci leta 2014 (z leve): Michael Palin, Eric Idle, Terry Jones, Terry Gilliam in John Cleese  Foto: Paul Treadway / Matrixpictures
Montypythonovci leta 2014 (z leve): Michael Palin, Eric Idle, Terry Jones, Terry Gilliam in John Cleese  Foto: Paul Treadway / Matrixpictures

LONDON, KOPER > Ob 45. obletnici nastanka kultne oddaje Leteči cirkus Montyja Pythona je peterica mož, danes starih od 71 do 75 let, desetkrat zapored v hipu razprodala londonsko areno O2. Na tako gromozansko prizorišče tovrstna predstava seveda ne sodi, a silno zanimanje ljudstva in želja po zaslužku pravita drugače.

Njihov zadnji - baje res čisto zadnji - skupni nastop so si predsinočnjim ogledali tudi ljubitelji drugod po svetu. Kinodvorana v koprskem Tušu med neposrednim prenosom še zdaleč ni bila zapolnjena, je bilo pa zato v njej videti in zlasti slišati kar nekaj velikih oboževalcev, ki marsikateri skeč znajo na pamet.

Stari mojstri so na odru še poslednjič oživili štiri bogatine, ki se patetično spominjajo, kako srečni so bili kot otroci revnih družin, in do absurda stopnjujejo opise bede, v kateri so morali živeti. Gledalec je izvedel tudi, zakaj Michelangelo ni naslikal Zadnje večerje - ker je papeža spravil ob živce z željo, da bi sliko popestril s tremi Jezusi, osemindvajsetimi apostoli, kengurujem in še čim. Nastopil je tudi računovodja, ki bi rad postal krotilec levov, pa španska inkvizicija, ki je nihče ne pričakuje, zvrstili so se songi o porednih filozofih, radoživem drvarju, svetosti sleherne semenčice in kajpada svetli strani življenja.

Nekateri skeči še zmeraj zazvenijo kar sveže, nekateri pa so videti bolj kakor muzejski eksponati. Škoda, da montypythonovci niso skovali novih, s katerimi bi pokazali, da se zavedajo, v katerem letu smo. Tu in tam so kakega le malce zaostrili, v enem na žgečkljivo mesto postavili fotografijo ruskega predsednika, v drugega pa vtihotapili poklon svojemu pokojnemu članu Grahamu Chapmanu. Nekaterih se niso trudili poustvarjati in so raje predvajali kar stare studijske posnetke.

Peterici se je na odru pridružila še igralka Carol Cleveland, znanka iz mnogih skečev, in pa kopica mladih plesalcev in pevcev, ki so dodobra zapolnili precej razvlečen program, tako da je tega večera bolj kakor humor vladal muzikal.

Zabavo so popestrili gostje, komik Mike Myers ter fizika Brian Cox in Stephen Hawking, najbolj pa so gledalce poživili vsaj navidez spontani, improvizirani prizori. Sredi slavnega skeča z mrtvo papigo se je Cleese s Palinovo pomočjo spravil nad britanski tabloid Daily Mail, v katerem je nedavno lahko prebral kar precej člankov o svoji ločitvi.

Stari pobje so dokazali, da še znajo, a so to storili premalokrat.

ANDRAŽ GOMBAČ


Najbolj brano