Tri generacije, eno samo pevsko veselje

Črnovrški mešani pevski zbor Frančišek Lampe je pred 40. leti nastal kot cerkveni zbor, a je kmalu razširil program in odtlej prepeval na številnih odrih doma in po Evropi. 50 pevcev je za sobotni jubilejni koncert v goste povabilo logaški simfonični orkester Cantabile in polno domačo cerkev navdušilo s težkim, a blagodejnim programom.

Mešani pevski zbor Frančišek Lampe z orkestrom Cantabile  na koncertu ob 40-letnici. Foto: Saša Dragoš
Mešani pevski zbor Frančišek Lampe z orkestrom Cantabile na koncertu ob 40-letnici. Foto: Saša Dragoš

ČRNI VRH > V uvodnem delu slavnostnega koncerta so se pevci in zborovodkinja Katja Bajec Felc z izborom sakralnih pesmi znanih svetovnih skladateljev poklonili Mariji. Skupaj z orkestrom Cantabile, z vodjem in avtorjem ene od skladb Marjanom Grdadolnikom, pa so odpeli še nekaj sodobnejših sakralnih pesmi. Zbor Frančišek Lampe je svojo 40. obletnico obeležil na najboljši možen način in v veliko zadovoljstvo občinstva, ki je do zadnjega kotička napolnilo domačo cerkev.

Leto dni za koncert

V naši bržčas najbolj pevski vasi z dobrimi tisoč vaščani in devetimi prepevajočimi zbori, kaj drugega tudi ni bilo pričakovati. Zbor se je na jubilejni koncert pripravljal skoraj leto dni. Kakopak med številnimi obveznostmi, saj je vse bolj zaželen gost različnih odrov, zborov in orkestrov in kreator kulturnih dogodkov.

Študij zahtevnega programa je zato potekal med nastopi v Cankarjevem domu, Filharmoniji in po drugih krajih v sodelovanju z orkestrom Simfonika in MPZ Mavrica in z orkestrom Cantabile na nizu koncertov v spomin na prvo svetovno vojno. Pred njimi in zasluženim oddihom sta še Primorska poje v zamejstvu in vsakoletna vaška revija Naj pesmi srca nam vedre, ko bo maja zapelo vseh devet zborov. A vsa ta gneča koncertov, kot pravijo pevci, je le spodbuda za zavzete vaje.

Kdor poje, dvakrat moli

Navkljub pogostim nastopom na profesionalnih odrih in dejstvu, da je iz zbora izšlo kar nekaj poklicnih glasbenikov, 50, pogosto pa tja do 60 pevcev najrazličnejših poklicev, združujeta ljubiteljska predanost petju in prijateljstvo.

V zboru prepevajo tri generacije (dve družini - Bizarjevi in Kavčičevi - prispevata kar desetino zbora), a to na njegovo ubranost ne vpliva. Pevci ne razlikujejo med posvetno in nabožno pesmijo in se na revijah in koncertih izmenjaje predstavljajo z obema programoma. V osnovi, kot pravi Bajec - Felčeva, ostajajo cerkveni zbor z motom: kdor poje, dvakrat moli.

Bogoslužja so v Črnem Vrhu zato odmevno bogato pospremljena z namensko izbrano pesmijo. Zbor, poimenovan po rojaku - filozofu, pisatelju in teologu Frančišku Lampetu (1859-1900), je oblikovala Cilka Kavčič. Z velikim elanom je v župniji začela sistematično delati s tremi zbori in z mladimi glasbenimi talenti. Delo se je bogato obrestovalo. Tako Bajčeva kot še številne zborovodkinje in organistke, so se mojstrile pri njej. Seveda je Felčeva, po poklicu sicer inženirka, zboru dala svojo noto in prav tako vse njene sodelavke. Korepetitorka Lea Zajec je na koncertu zbor uspešno povedla v eni pesmi.

Ob odličnih glasbenih gostih so na koncertu vidno vlogo namenili uspešni sopranistki, pred profesionalno kariero dolgoletni članici zbora, Jerci Rudolf.

Čestitk in cvetja po perfektni izvedbi skrbno premišljenega programa, je bilo po koncertu obilo. Za bogato pevsko prihodnost zbora, ki so mu jo sočasno voščili, pa se v Črnem Vrhu ne gre bati.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano