Tri Janše s projektom personaliziranih bančnih kartic

V Kulturnem centru (KC) Tobačna bodo drevi odprli razstavo treh umetnikov, ki se podpisujejo kot Janez Janša, z naslovom Vse o tebi. Na ogled bo triptih - specifičen ready-made, ki načenja vprašanja družbenih odnosov ter razmerij med subjektom in objektom, kot so kroženje denarja, status umetniškega dela, identifikacija in državljanstvo.

Emil Hrvatin alias Janez Janša Foto: Andraž Gombač
Emil Hrvatin alias Janez Janša Foto: Andraž Gombač

LJUBLJANA > Kot je povedala kustosinja razstave Alenka Trebušak, bodo na ogled tri povečane osebne izkaznice umetnikov, sestavljene iz 100 personaliziranih plačilnih in kreditnih kartic Nove ljubljanske banke, od Maestra do Vise in MasterCarda.

S projektom Vse o tebi so trije umetniki začeli lani februarja. Uporabili so plačljivo bančno storitev personaliziranih kartic, na voljo pri njihovi banki. Tedensko so začeli vlagati prošnje za novo personalizirano kartico, in bili pri tem, kot je pojasnila kustosinja, večkrat tudi neuspešni.

Vsaka prošnja je bila namreč podvržena pregledu bančnih uslužbencev, ki so lahko sprejeli ali zavrnili predloženo podobo v skladu s pravili za izbiro motiva. “To je produkcijo spremenilo v časovni relacijski performans, kjer je odnos med umetnikom in proizvajalcem sovpadel z odnosom med stranko in njeno banko,” so sporočili iz KC Tobačna.

Umetniki s projektom opozarjajo na poslovne bančne strategije. Leta 2013 sta nigerijska komisija za upravljanje identitet National Identity Management Commission in MasterCard napovedala pilotno uvedbo 13 milijonov nacionalnih pametnih osebnih izkaznic MasterCard, ki vključujejo možnost elektronskega plačevanja.

Proces včlanitve je vključeval evidentiranje posameznikovih demografskih in biometričnih podatkov, ki naj bi bili podlaga za nacionalno identitetno bazo podatkov. V istem času je banka United Bank for Africa napovedala plačilno kartico MasterCard All About U (Vse o tebi) - personalizirano plačilno kartico. "Kartica All About U se povsem zlije z ustvarjalno domišljijo stranke, s čimer stranka postane partner pri oblikovanju, kar ustvari občutek zvestobe in poveča naklonjenost," so zapisali pri banki.

Na odprtju razstave bo projekt kontekstualiziral filozof in sociolog Lev Kreft s predavanjem Mnogoter triptih. Kreft umešča projekt v tradicijo ready-madov in avtoportretov. Običajni predmeti, spremenjeni v umetniško delo, so osebne izkaznice in personalizirane bančne kartice, avtoportreti pa so osebne izkaznice same, a tudi vsi podatki o računu in denarnih transakcijah, ki jih vsebuje določena bančna kartica. Ob tem se umetnik sprašuje, do katere mere lahko lastnik kartice ustvari lastno osebno kreditno kartico.

STA


Najbolj brano