Tresk izvirne domače elektronike

6. festival Tresk, pomenljivo podnaslovljen Obračun glasbe in založništva, v organizaciji Radia Študent, še danes v Kinu Šiška “podpira kreativno in raznoliko glasbeno izražanje ter neodvisno založniško dejavnost, osvetljuje vizualne plati glasbenih stvaritev in spodbuja nove oblike glasbene produkcije”.

Marko Karlovčec bo drevi nastopil v Kinu Šiška Foto: Iztok Zupan
Marko Karlovčec bo drevi nastopil v Kinu Šiška Foto: Iztok Zupan

LJUBLJANA > V lokalu Pritličje se je včeraj s predstavitvijo dvojne kompilacijske LP plošče slovenske neodvisne elektronike, naslovljene Ctrl N: Poglavje slovenske elektronike, začel 6. festival Tresk.

Dvodnevno dogajanje ponuja kopico zanimivih izvajalcev, sejmišče fonogramov, pogovore z založniki, svežo glasbo iz založniških kovčkov, razstavo zmagovalnih del natečajev za vizualna dela, debate, raznovrstne delavnice in nenazadnje druženje, so zapisali organizatorji.

Včerajšnji dan je bil posvečen omenjeni kompilaciji, ki je izšla pod okriljem Založbe Radia Študent. Dvojni 12-inčni vinil predstavlja aktualen, svež in predvsem širši javnosti manj znan presek dogajanja na področju produkcije domače avtorske elektronske glasbe po izboru skupine članov glasbene redakcije Radia Študent. Kot so zapisali pri založbi predstavlja izbor “odziv na situacijo, v kateri so sodobne glasbene tehnologije - nova orodja za produkcijo in novi kanali za distribucijo - izdatno spremenile načine ustvarjanja in spremljanja muzik, kar se še posebej izrazito kaže v elektronski glasbi. Ogromen in razpršen bazen glasbenih snovalcev, opuščanje koncepta albuma ter prenasičeni horizonti novih muzik so del okoliščin, ki ne omogočajo več preglednosti, kakovostne filtracije in informirane refleksije tekoče glasbene produkcije.” Na vinilni plošči so zajeta snovanja ustvarjalcev, ki bolj kot na prisotnosti na katerikoli sceni navdušujejo s svojo idejno izvedbo in kakovostno vsebino. Med 16 ustvarjalci, ki jih je uredništvo odbralo izmed 70 prispelih, je tudi nekaj uveljavljenih imen, kakršni sta denimo Borka in Pier.

V Kinu Šiška je včeraj popoldne vrata odprlo tradicionalno sejmišče fonogramov in promocijskih izdelkov založnikov in glasbenikov, na katerem se predstavljajo tako neodvisne založbe kot večje slovenske založniške hiše ter gostje iz tujine, priredili pa so tudi okroglo mizo na temo založništva.

Današnji večer v Kinu Šiška bo ponudil pet nastopov. Skupine Salonski, High5 in Matter ter solo izvajalca 12 in Marka Karlovčeca, vse bolj priznanega saksofonista, improvizatorja in ustvarjalca noise glasbe iz Kopra. Po besedah prirediteljev druži nastopajoče predvsem močan ustvarjalni zagon in prepoznavnost njihovih raznolikih glasbenih izrazov.

MPG/STA


Najbolj brano