Tradicija, usmerjena v prihodnost

“To je bila legendarna progresivna rock skupina!” je pogost odziv na vest, da jutri v Koper v sklopu Folkesta prihajajo New Trolls. Vselej pa sledi še vprašanje: “A niso razpadli?” A kakor pove Sergio Settomini, eden od prirediteljev koprskega dela italijanskega festivala, so bili spori v skupini, ki praznuje pol stoletja delovanja, del njene folklore - do te mere, da danes obstajata kar dve skupini. Poleg italijanskih legend, ki bodo na Carpacciovem trgu nastopili jutri, bo v soboto tam prepeval Rudi Bučar, ki ga bo tokrat spremljala cela vrsta glasbenikov.

V Kopru bosta  New Trolls vodila  ustanovna člana Nico Di Palo 
(levo) in Vittorio De Scalzi.
V Kopru bosta New Trolls vodila ustanovna člana Nico Di Palo (levo) in Vittorio De Scalzi.  

KOPER > New Trolls bodo petdesetletnico uradno praznovali čez dve leti, a zametki skupine segajo v leto 1965. Dve leti zatem so se s tem imenom pojavili na italijanski glasbeni sceni. Tako kritike kakor številne oboževalce so osvojili s progresivnim rockom, kasneje mešanico hard rocka z romantičnimi melodijami in prepoznavnim petjem.

Za njihov prvi, konceptualni album Senza orario, senza bandiera iz leta 1968 je nekaj besedil prispeval veliki Fabrizio De Andrè, ki je sodeloval tudi kot producent, kasneje pa ga je skupina spremljala še na njegovi prvi turneji.

Festival, ki ga v Kopru gosti AIAS Koper - Capodistria pod pokroviteljstvom Samoupravne skupnosti italijanske narodnosti Koper, prinaša še nekaj novosti: v njegovem sklopu bo 27. julija v atriju koprske televizije koncert Folkest pod oljko, na katerem bo nastopila zasedba La Mesquia iz Piemonta, v septembrskem posebnem podaljšku pa v Koper prihaja italijanski kantavtor Simone Cristicchi. V koprskem gledališču bo ob 10. obletnici smrti Sergia Endriga nastopil s posebnim poklonom temu italijanskemu pevcu istrskih korenin. Vsi koncerti so za obiskovalce tudi tokrat brezplačni.

“Legendarna je plošča Concerto grosso per i New Trolls iz leta 1971, pa njihova skladba Visioni. Nastopili so tudi na Sanremu, se bolj kakor progresivnemu rocku posvetili pop rocku s skladbami, kakršna je bila Quella carezza della sera, in številnim sporom. Ves čas so prisotni na italijanski sceni in ves čas poleg glasbe odmevajo tudi nesoglasja med člani,” pojasnjuje Sergio Settomini in poudarja, da v Koper prihaja zasedba, v kateri sta ustanovna člana Vittorio De Scalzi in Nico Di Palo. “Nico Di Palo je bil takrat eden izmed desetih najboljših kitaristov na svetu. Zanj je bil značilen izjemno visok vokal, ki je zaznamoval njihovo glasbo. Po prometni nesreči ni več mogel igrati kitare, zato zdaj igra klaviature,” še pravi Settomini.

Dodaja, da Folkest z letošnjimi gosti nadaljuje predstavljanje progresivnih rock skupin, kakršna je bila lanska Osanna: “Nadaljujemo v smeri, ki smo jo nakazali lani. Vse te skupine, kakršni sta tudi Premiata Forneria Marconi (PFM) in Le orme, so s svojimi štiridesetimi in več leti delovanja svojevrstni fenomeni in nedvomno del popularne kulture tega prostora in korenin, tistih, ki smo jih poslušali že v mladosti.”

V soboto bo oder zasedel dober znanec južnoprimorskih in tudi slovenskih odrov. Izolski kantavtor Rudi Bučar se bo tokrat na prošnjo prirediteljev sprehodil po svoji nedvomno raznovrstni glasbeni poti, ki jo zaznamujejo tako istrska tradicija kakor usmerjenost v prihodnost. Za to priložnost se bo Istrabend, ki ga ob Bučarju sestavljata harmonikar Janez Dovč in tubist Goran Krmac, razširil v Istrabend XL; osnovni glasbeni celici se bodo pridružili kitarist Robert Pikl, basist Anže Langus Petrović, klaviaturist Boštjan Grabnar, trobentač Mitja Bobič, tolkalec Jure Rozman ter flavtistka in spremljevalna vokalistka Lea Sirk. “Nikoli ni zatajil istrskih korenin, spoštuje kraj, iz katerega prihaja, spoštuje pa tudi vse, kar je bilo v preteklosti, pa tudi manjšine. In je v mnogih pogledih 'demokratičen glasbenik', ki popolnoma sodi v koncept Folkest,” poudarja Settomini.

MAJA PERTIČ GOMBAČ


Najbolj brano