Tople barve in žameten zvok fagota

17-letni fagotist Luka Mitev je večkratni zmagovalec različnih tekmovanj doma in v tujini. K sodelovanju ga vabijo slovenski in nekateri tuji orkestri. S svojim, za marsikoga še vedno eksotičnim šest kilogramskim inštrumentom, osvaja tudi kot solist ali v komornih zasedbah na različnih koncertnih odrih. Čeprav se zdaj počuti bolj Ljubljančan, ga primorske korenine spremljajo povsod.

Luka Mitev
Luka Mitev 

LOGATEC, LJUBLJANA > Luka Mitev je do četrtega leta živel v Postojni, nato se je z družino preselil v Logatec. Ni naključje, da sta ga očarljiva glasbena muza in posebni zvok fagota nagovorila že zelo zgodaj, saj so v družini Mitev vsi glasbeniki: mama Suzana Furlan je flavtistka, doma iz Šempetra pri Gorici, oče Zoran je priznani profesor fagota in koncertant, in tudi tri leta starejši brat Mihael je fagotist. In ker je oče vsa leta njegov edini učitelj, je z njim tudi “potoval” po različnih glasbenih šolah od Kranja, Postojne do Ljubljane.

Danes je Luka dijak 4. letnika Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana. S svojim odličnim igranjem, v katerega vlaga vse svoje sposobnosti, voljo in trud, in z izjemnimi rezultati pa je postal mladi slovenski glasbenik, ki ga poznajo tudi v Evropi. Brez vseh predsodkov je opravil z začudenimi vrstniki, saj je že pri osmih letih resno vadil inštrument, ki ga sicer otroci ne izberejo.

“Seveda je bilo precej nenavadno zanje, da imajo v razredu nekoga, ki igra inštrument, ki je praktično edini v generaciji,” pripoveduje Luka, ki so ga žameten zvok in topli toni fagota povsem prevzeli, hkrati pa prizna, da je igranje precej naporno, ker zahteva pritisk iz notranjosti telesa, s prepono in vse do ustnic. A prijetnemu mladeniču glasba pomeni vse, zato marljivo, zavzeto in načrtno gradi svojo kariero.

Že dvanajstleten je prvič nastopil kot solist s Pihalnim orkestrom Logatec, pa tudi z Obalnim komornim orkestrom in Godalnim orkestrom Glasbene šole Postojna. Osvajal je najvišje nagrade na tekmovanjih Temsig in mednarodnih tekmovanjih v Požarevcu, Beogradu, Krškem, Ljubljani, bil je finalist slovenskega izbora za evrovizijskega mladega glasbenika leta 2015. Sam na prvo mesto postavi najvišjo nagrado na mednarodnem radijskem tekmovanju Concertino Praga, kjer je leta 2013 kot zmagovalec igral s simfoničnim orkestrom češkega radia v znameniti praški dvorani Rudolfinium, prejel pa je tudi posebno nagrado za najboljšo izvedbo obvezne skladbe. V sklopu tega tekmovanja je imel tudi pet koncertnih nastopov po gradovih južne Češke. Namesto brezskrbnih počitnic si “privošči” poletna izpopolnjevanja pri priznanih profesorjih, med katerimi ga je najbolj navdušil Giorgio Mandolesi, profesor v Zürichu, kjer bi tudi sam najraje nadaljeval študij. Med bogatimi izkušnjami v tujini izpostavi tudi dvakratno udeležbo v poletni šoli Evropskega mladinskega orkestra (EUYO) s sedežem v Avstriji v sezonah 2014 in 2015.

Luka se sicer zelo poglobljeno loteva tako literature starejših kot sodobnih avtorjev, pri študiju nove partiture veliko posluša tudi druge izvajalce, med izbranimi pa so oče Zoran Mitev, Dag Jensen in Gustavo Núnez. In čeprav je njegov vsakdan povsem zaznamovan s fagotom, vendar kdaj pa kdaj prisluhne tudi jazzu ali narodno zabavni glasbi: “... ker je slovenska, avtohtona”, še doda Luka Mitev, slovenski talent, ki bi nekoč rad postal del enega boljših orkestrov na svetu.

TATJANA GREGORIČ

(Radio Koper)


Najbolj brano