To je bil večer čarobnih pevskih spominov

Pr'farke - uradno društvo ženski pevski zbor Spodnja Idrija - so jubilejni koncert njim in občinstvu ljubih pesmi, od narodnih prek uporniških do popevk, pospremile z najlepšimi spomini na tri pevska desetletja.

Pr
Pr'farke na jubilejnem koncertu, kakršnih si ljubitelji glasbe želijo še veliko.  Foto: Saša Dragoš

SPODNJA IDRIJA >V treh desetletjih se je v pevskih mapah dvaindvajset Pr'fark, pevk ženskega pevskega zbora Spodnja Idrija, nabral spoštljiv repertoar pesmi vseh žanrov. Iz njih so s pomočjo svojskih aranžmajev umetniške vodje Monike Rijavec stkale jubilejni koncert. Vanj so prepletle najlepše spomine in ga začinile s ščepcem zgod in nezgod z vaj ali nastopov. Ker je skupni imenovalec pevk iskrena privrženosti petju, so se z jubilejnim mozaikom še enkrat dotaknile src poslušalcev.

Ko zapoje cvet večno mladih deklet

“Že dneve in tedne in leta prepevamo z vami, uživamo v lepih trenutkih, ki glasba jih daje ... Zato naj spet, kot do zdaj, melodije zvene. Poje vam cvet večno mladih deklet, ki s to glasbo žive. Vsem nam je mar, da pesem Pr'far ostala bo del nas ...” je Rijavčeva namensko priredila Pestnerjevih 30 let.

S Pestnerjem zbor še ni prepeval, je pa z mnogimi pevci z naše estrade. Začelo se je z Ladom Leskovarjem, nadaljevalo s Terezo Kesovija, Manco Izmajlovo, Vladom Kreslinom ... do nedavnega koncerta s Tinkaro Kovač. Vmes so se vrstili pevsko gledališki stand up koncerti z Lucijo Ćirović in Gašperjem Jarnijem. Slednji je pevkam čestital kar na koncertu. Ostali so se, prepričani, da bo glas večno mladih deklet donel vsaj še 30 let ali pa še veliko dlje, kot je pristavila Tinkara Kovač, z dobrimi željami oglasili prek videov. Namesto Tereze je eno najlepših, ki so jih prepevale skupaj, doživeto zapela Marijana Mohorič.

Mohoričeva, ki pripada mlajši generaciji zbora, obeta in mu s kolegicami daje svežino. A starejše pevke ne zaostajajo. Pesem jih ohranja mlade. Več kot polovica jih je iz rok vodje JSKD Idrija Rada Božiča prejela najvišja Gallusova priznanja za 30 letno zvestobo zboru in petju.

Zborovodkinja na koncertu tudi pevka

Čeprav sodelovanja s popularnimi pevci popestrijo vaje, razveselijo občinstvo in pevke in so zato popevke zasedle zajeten del zborovega repertoarja, ta nikoli ni zanemarjal ostalih, niti najtežjih zvrsti.

Ker so pevke različne, ima vsaka, podobno kot občinstvo in zborovodkinja, svoje prioritete. S programom skušajo usklajevati interese vseh. “Najbolje smo vedno začutile slovensko narodno pesem,” pravijo.

Izbrano pilijo in pilijo, dokler prefinjeno uho Rijevčeve ni potešeno. “Ker včasih pozabijo, zakaj so na vajah, se pošteno razjezim nanje, a je v naslednjem trenutku spet vse, kot mora biti,” priznava Rijavčeva.

Ko je po petih letih taktirko odložila Aleksandra Žakelj, je Rijavčeva zbor prevzela kot 16-letnica in mu ostala zvesta. Polnih 25 let, kar pomeni, da je na koncertu jubilej slavila tudi ona, sicer vsestranska muzikologinja in prostovoljka. Ker je bil to na srčne strune ubran večer nostalgije, je stroga vodja stopila za mikrofon tudi kot pevka. Pred njo pa Aljaž Rupnik, ki je pred leti očaral na koncertu pevk z domačim osnovnošolskim zborom.

Naposled je oder zasedla možica s čestitkami, ki jih najbolje povzemajo besede bivše ravnateljice glasbene šole Marije Rijavec: “To je bil lep, doživet večer. Naj bo še veliko podobnih!”

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano