Tidldibab, harmonika in še kaj

Najstarejši evropski pihalni orkester - idrijsko godbeno društvo rudarjev - se je od glasbeno bogatega jubilejnega 350. leta delovanja poslovil z dvema novoletnima koncertoma. Ob solistih, obetavnih idrijskih glasbenikih, sta zaigrala in zapela gosta Ljuben Dimkaroski in Zvezdana Novakovič.

Tih večer in nepozaben Ljuben Dimkaroski je zaigral na 
repliko neandertalčeve piščali. Foto: Saša Dragoš
Tih večer in nepozaben Ljuben Dimkaroski je zaigral na repliko neandertalčeve piščali. Foto: Saša Dragoš

SPODNJA IDRIJA, IDRIJA > Več kot 60 glasbenikov Godbenega društva rudarjev se je z novoletnima koncertoma - tradicionalno so ga najprej poklonili spodnjeidrijski in v nedeljo še idrijski publiki - sprehodilo po svetu filmske glasbe od Hoollywooda do Deliblatske peščare, skozi različne čase in razpoloženja, vse od pradavnine. Najdlje so se zadržali doma, pri večnih uspešnicah slovenskih glasbenih velikanov.

Dobro razpoloženi godbeniki z dirigentom Domnom Prezljem so občinstvu v slovo od glasbeno razkošnega jubilejnega 350. leta orkestrovega delovanja poklonili še izdaten dodatek k rednemu programu.

Po sprehodu skozi filmsko glasbo Hollywooda (skladatelja Goffa Richardsa) je premierno odigran LiberamenteLojzeta Kranjčana v ospredje postavil solista, rogista Blaža Ogriča, obetavnega študenta Akademije za glasbo, ki že igra v simfoničnih orkestrih doma in na Reki, a ostaja zvest idrijskim godbenikom. Večkrat nagrajeni harmonikar, vsestranski dijak Jernej Štremfelj, se je orkestru pridružil v poklonu velikemu Slavku Avseniku v skladbi Spomin, ki je plod sodelovanja bratov Avsenik.

Prej so godbeniki občinstvo razigrali z najbolj znanimi risankami na velikem platnu in večno glasbo iz njih v aranžmaju belgijskega skladatelja Pascala Devroya ter z domačimi in tujimi popevkami s solistko, vsestransko umetnico Zvezdano Novaković.

Štremfelj se je godbenikom pridružil še v Slovenskem venčkuJožeta Privška, v dodatku pa v vodilni skladbi iz kultnega jugoslovanskega filma o skupini raznovrstnih potnikov v predvojni Beograd Ko to tamo peva (Kdo neki tam poje). Prav tako v dodatku je solo na saksofonu doživeto odigral študent na glasbeni akademiji Nace Kogej, sicer že od rosnih otroških let član orkestra. V osredju programa je zazvenel tidldibab oziroma mojster Ljuben Dimkaroski, na repliki nendertalčeve piščali - najstarejšega inštrumenta na svetu iz bližnjega najdišča Divje babe. Nežno in doživeto je v spremstvu godbenikov preigral Tih večer v aranžmaju Tomaža Habeta.

S tem bi se mozaični, odlično odigrani novoletni koncert kaj lahko končal. A se seveda ni, saj občinstvo od godbenikov iz leta v leto za zaključek zahteva skladbo, s katero dunajski simfoniki zaključujejo najbolj sloviti novoletni koncert na svetu. Tako je tudi tokrat Prezelj godbenike in publiko povedel na marš, ki ga je Johann Strauss starejši leta 1848 poklonil genialnemu vojskovodji Josefu Radetzkemu.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano