Thurston ne more brez Stevea

Gonilna sila “pokojnih” Sonic Youth Thurston Moore je na včerajšnjem koncertu v ljubljanskem Kinu Šiška dokazal, da še kako dobro lahko shaja brez njegove zasebne in glasbene druge violine Kim Gordon.

 Na začetku je bil Moore še malce zadržan, a že po dveh 
skladbah, ko je ugotovil, da mu občinstvo pije iz roke, se je 
razživel in začel komunicirati z občinstvom in stresati šale. Foto: Tadej Gorup
Na začetku je bil Moore še malce zadržan, a že po dveh skladbah, ko je ugotovil, da mu občinstvo pije iz roke, se je razživel in začel komunicirati z občinstvom in stresati šale. Foto: Tadej Gorup

LJUBLJANA > Po kratkem, a učinkovitem polurnem glasbenem uvodu mlade hrvaške kantavtorice Lovely Quinces, ki veliko obeta, je na oder stopil Thurston Moore s svojo novo zasedbo.

Na kitari ga je spremljal James Sedwards, ki se kiti s številnimi glasbenimi priznanji in velja za zelo izvirnega ter tehnično dovršenega kitarista. Za basistko si je izbral Debbie Googe iz irske shoegazerske zasedbe My Bloody Valentine, ki je lani v podobnem obdobju v Kinu Šiška preizkušala pri občinstvu odpornost na zelo visoke decibele. Na bobnih pa ga ne bi mogel spremljati nihče drug kot legendarni bobnar Sonic Youth Steve Shelley, ki je z nekakšno spontano navdušenostjo neizprosno udrihal po bobnih in diktiral tempo glasbenemu dogajanju na odru.

Na začetku je bil Moore še malce zadržan, a že po dveh skladbah, ko je ugotovil, da mu občinstvo pije iz roke, se je razživel in začel komunicirati z občinstvom in stresati šale. Odigrali so vse skladbe z najnovejšega albuma The Best Day, v dodatku pa so odigrali še tri skladbe. Med obiskovalci so prevladovali “sonični nostalgiki”, občasno je kdo izustil kakšno glasbeno željo iz Moorovega prejšnjega glasbenega življenja, a kot kaže, je to obdobje mimo, čeprav so Moorove kitare nezgrešljivo sonicyouthovske, bobni so v domeni Shelleyja, ostala sta “le” brez Kim Gordon.

O obdobju Sonic Youth priča tudi zelo zguljena Fenderjeva kitara, po kateri je Moore največkrat posegal med ponedeljkovim koncertom in ki je najverjetneje pisala najbolj svetlo poglavje te zasedbe, ki v dolgoletni glasbeni karieri ni nikoli klonila pritisku mainstreama in je ostala zvesta svoji odprti, eksperimentalni drži. A dediščina Sonic Youth živi dalje - v Mooreovem najnovejšem albumu The Best Day.

BILJANA PAVLOVIĆ


Najbolj brano