Tehtanje duš na poti v boljši jutri

Simfoniki RTV Slovenija so za svoj letošnji božični koncert v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani naročili novo slovensko delo. Skladatelj Aldo Kumar, ki si ga zadnja leta veliko bolj kot koncertne dvorane lastijo gledališki odri, se je odzval povabilu in ustvaril delo, ki napoveduje njegov “come back”, vrnitev, tudi med glasbene navdušence in, kot obljublja, med zborovske pevce, ki - zlasti primorski - še vedno vztrajno posegajo po njegovih že dvajset in več let starih zborovskih biserčkih.

 Simfonikom RTV Slovenija se je na odru Cankarjevega doma pridružil tudi avtor.  Foto: Branka Kljun
Simfonikom RTV Slovenija se je na odru Cankarjevega doma pridružil tudi avtor.  Foto: Branka Kljun

LJUBLJANA > Tehtanje duš je Aldo Kumar (1954) naslovil svoj božični oratorij za zbor s solisti in orkester, poleg Simfonikov RTV Slovenija z dirigentom Simonom Krečičem pa so partiture v roke dobili še APZ Tone Tomšič z zborovodkinjo Jerico Gregorc Bukovec ter pritrkovalci iz Šentvida pri Stični, pa organist Milko Lazar, ki mu je bil dobršen del sodelovanja zaupan v improviziranje. V uvodnem delu je kot izvajalec ob orglah nastopil tudi sam avtor, ki je z udarci na “šine”, instrument, izdelan iz železniških tirov, svojo božično zgodbo zastavil v kruti sedanjosti. “Zgodbo sem želel izpeljati iz današnjega časa, ki ne govori samo o lepoti, nasprotno: zadnje čase nam ta lepota proseva skozi ozke reže,” pravi Kumar. “Šine predstavljajo današnji čas, beg ljudi v lepšo bodočnost. Vsaj upamo lahko, da bo res lepša.”

Oratorij Tehtanje duš je pravzaprav petstavčno delo z omenjenim uvodom. Stavke povezujejo orgelske improvizacije Milka Lazarja. “Z Milkom se zelo dobro poznava, veliko sodelujeva. Improvizacije sem v celoti prepustil njemu, saj sem vedel, da bo delo dobro opravil,” še dodaja Kumar.

Jedro kompozicije je istoimenska ljudska pesem iz Sužida pri Kobaridu. Govori o “zablodeli Dušici”, ki jo srečata dva hudiča. Seveda jo želita spraviti v pekel, vendar vmes poseže Marija, ki Dušici pomaga v nebesa. Zgodba je že pred tremi desetletji pritegnila njegovo pozornost. Takrat jo je uglasbil za moški zbor in jo sam kot dirigent z idrijskim zborom Zorko Prelovec tudi izvedel. Skladba je pozneje doživela še celo vrsto izvedb, tudi v drugih zasedbah. Tokrat je dobila novo preobleko, glasovom so se pridružili instrumenti, med njimi tudi zvonovi, na katere so igrali ljudski godci, pritrkovalci iz Šentvida pri Stični, kar je zanimivo popestrilo glasbeno tvarino. O samem rojstvu Deteta govori prvi stavek oratorija - O magnum misterium. Tudi ta razodeva trpkost in grenkobo, saj “če Marija ne bi bila begunka, se Jezus ne bi rodil v štalici, obdan s prijaznimi pogledi živali. Optimizem in ponotranjenost pa ponazarjajo zadnji trije stavki: Kar je že dolgo želel svet, Eno dete je rojeno in Poglejte, vi ljudje. Gre za ljudske tekste, ki sem jih uglasbil, da bi pričaral tisto pravo božično zgodbo. Če sem se v prvih dveh stavkih poslužil ostrejšega, tršega glasbenega jezika, pa se v sklepnih ta razveže v blagozvočne harmonije, lepo, sentimentalno razpoloženje, ki se ga v tem božičnem vzdušju nisem ustrašil.”

Koncert je neposredno prenašal Radio Slovenija v svojem programu Ars, ki je posnetek posredoval tudi v evropsko zvezo radijskih postaj EBU, na božični večer pa ga je svojim poslušalcem posredoval še Radio Koper. V kratkem bo izšla tudi laserska plošča, saj je zanjo veliko zanimanja, pravi Kumar.

BRANKA KLJUN,

Radio Koper


Najbolj brano