Teden plesa v Šempetru

Plesna scena na Goriškem je letos, predvsem po zaslugi plesnega leta, ki ga je razglasila novogoriška občina, zelo živahna in progresivna. Nastja Bremec in Michal Rynia tako rekoč brez predaha stopata, plešeta iz projekta v projekt, od 17. do 23. avgusta je pred njima Plesno poletje v Šempetru. Prihajajo svetovno uveljavljeni plesni pedagogi in približno sto mladih, ki se bodo pri njih učili, predvsem pa uživali v plesu.

V Šempeter se vrača slovita hip hop plesalka Koharu Sugawara Foto: Ana Kete
V Šempeter se vrača slovita hip hop plesalka Koharu Sugawara Foto: Ana Kete

ŠEMPETER PRI GORICI > Umetniška vodja Plesnega poletja (profesionalna) plesalca Nastja Bremec in Michal Rynia iz M&N Dance Company sta tokrat v Šempeter povabila priznane, večinoma profesionalne plesne učitelje iz Slovenije in tujine, ki bodo vodili plesne delavnice, namenjene predvsem članom plesnih skupin, mentorjem, plesnim pedagogom, koreografom in sploh ljubiteljem plesne umetnosti.

Že lani je mlade z energičnim in svojstvenim hip hopom navdušila Japonka Koharu Sugawara, ki jo pričakujejo tudi letos, novo ime plesnega poletja pa je plesalec in koreograf Lukas Tyrell McFarlane iz Kanade, ki bo poučeval modern in jazz tehniko. Lucas je zmagovalec in zvezda popularnega tv showa Got to dance. Moderno plesno tehniko bo poučevala tudi Italijanka Erika Silgoner, ki jo večletni plesalci Plesnega poletja že dobro poznajo, saj je tu že nekajkrat poučevala. Stari znanci so tudi fantje iz zasedbe Quick Crew z Norveške: plesalci hitrih gibov in prožnih teles, ki so že prava maskota Plesnega poletja.

Vsak večer bo ples na sporedu tudi za gledalce, ki jih je, kot ugotavljajo organizatorji, iz leta v leto več. Že v ponedeljek se bodo predstavili vsi letošnji plesni pedagogi ter plesalci Umetniškega društva M&N Dance Company, v torek bodo plesali udeleženci Plesnega poletja, v petek bodo že tradicionalno plesali po šempetrskih ulicah in predvsem osrednjem trgu, v soboto, 23. avgusta pa bodo imeli priložnost nastopiti na travniku pred novogoriško mestno občino. Predstavili se bodo tako udeleženci delavnic kot mentorji, predstava pa bo uvod v veliki koncert zvezdniških čelistov 2 Cellos, ki ga prireja novogoriška občina.

Hip hop, to priljubljeno plesno tehniko, bosta poučevala tudi Antony Lee iz Los Angelesa in Kenzo Alvares iz Amsterdama, nova obraza (in telesi) Plesnega poletja ter seveda domača plesalca Nastja in Michal, ki sta zadolžena za delavnico moder fusion, kjer z dovršenostjo združujeta elemente baleta, sodobnega in modernega plesa ter hip hopa. Tjaša Bucik, njuna učenka, bo prvič na tem mestu poučevala najmlajše, Katja Bucik, njena mama, pa bo že peto leto vodila plesno glasbene terapije za gibalno ovirane.

Proračun Plesnega poletja znaša 30.000 evrov, večino denarja pridobijo s kotizacijo udeležencev, ostalo prispevajo občina Šempeter-Vrtojba, novogoriška občina in novogoriška Območna izpostava Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti.

KLAVDIJA FIGELJ


Najbolj brano