System of a Down najavili koncert ob 100-letnici pokola Armencev

Ameriška zasedba System of a Down bo prihodnje leto prvič nastopila v Armeniji in na brezplačnem koncertu opozorila na 100. obletnico pokola Armencev med prvo svetovno vojno leta 1915. Kar štirje člani skupine imajo armenske korenine, že leta pa si prizadevajo, da bi bil pokol prepoznan kot genocid.

Ameriška zasedba System of a Down bo prihodnje leto prvič nastopila v Armeniji in na brezplačnem koncertu opozorila na 100. obletnico pokola Armencev med prvo svetovno vojno leta 1915
Ameriška zasedba System of a Down bo prihodnje leto prvič nastopila v Armeniji in na brezplačnem koncertu opozorila na 100. obletnico pokola Armencev med prvo svetovno vojno leta 1915 

NEW YORK > Pevec zasedbe Serj Tankian je dejal, da si bodo prizadevali javnost osveščati o pobojih že na predhodnih koncertih v sklopu evropske turneje, ki so jo poimenovali Wake Up the Souls Tour (Turneja prebujanja duš).

"Pri tem je pomembno iskanje pravice. Kaj mi pomaga, če bi 100 let preganjal nekoga, ki mi je ubil družino in požgal dom, on pa bi mi na koncu rekel oprosti. Dejanje je treba inkriminirati, zagotoviti pravico, vključiti sodišča. To je treba storiti na pravi način," je v video sporočilu povedal Tankian.

Tankian je nedavno v sodelovanju z novozelandskim skladateljem Johnom Psathasom napisal tudi simfonično skladbo, s katero se je poklonil žrtvam pokola v Armeniji.

Armenci trdijo, da je bilo v pokolu pobitih okrog milijon in pol njihovih prednikov. Za genocid obtožujejo pripadnike nekdanjega turškega Otomanskega cesarstva. Turki kategorično zavračajo uporabo termina genocid v povezavi z dogodkom in trdijo, da je v pobojih umrlo med 300.000 in 500.000 Armencev. Prav toliko Turkov pa naj bi po njihovih trditvah pobili Armenci med svojimi napadi, ko so v boju proti Otomanskemu cesarstvu sodelovali z Ruskim cesarstvom.

Brezplačni koncert je skupina napovedala za 23. april na glavnem trgu v Erevanu, le dan pred veliko državno komemoracijo.

System of a Down so v zadnjem desetletju izdali že kar nekaj uspešnih albumov, ki so pogosto imeli politična ozadja. Skladba B.Y.O.B. je na primer znana po kritiki iraške vojne.

STA


Najbolj brano