Svobodna muzika za prav take ljudi

V poznem sobotnem večeru so nizozemski avantgardni rockerji Ex z ameriškima jazzistoma Vandermarkom in Wooleyem dali od sebe vse za nepozaben zaključek festivala Jazz Cerkno2015. Iz koncerta v koncert in druženja v druženje se je navdušenje stopnjevalo. To je sicer za festival običajno, a so letošnjega zaznamovale čustvene energije neobičajno visokih frekvenc.

Zlatko Kaučič kot dirigent na čelu Cerkno Jubileum Orchestra v poklon Jazz Cerkno festivalu in njegovemu  tvorcu 
Boštjanu Cveku. Foto: Saša Dragoš
Zlatko Kaučič kot dirigent na čelu Cerkno Jubileum Orchestra v poklon Jazz Cerkno festivalu in njegovemu tvorcu Boštjanu Cveku. Foto: Saša Dragoš

CERKNO > “Super! Še! Nepozabno,” je ob neskončnem ploskanju odmevalo pod odrom jazzovskega festivala, s katerega so se poslavljali alter rock jazzerji in še marsikaj - ameriški Ceramic Dog z vsestranskim kitaristom Marcom Ribotom. V tistem trenutku je njihovega sonarodnjaka, večkratnega gosta festivalov v Cerknem, slovitega saksofonista in skladatelja Kena Vandermarka zaskrbelo, kako bo s trobentačem Natom Wooleyem in z zasedbo The Ex v podobnih glasbenih vodah naslednji večer uspel preseči ali vsaj pričarati podobno glasbeno poslastico ...

Za vse generacije svobodomiselnih

Čeprav so bili nizozemski The Ex s slovitima ameriškima gostoma predvideni kot zadnji na odru za bombastičen zaključek jubilejnega 20. Jazz Cerkno 2015, je bil Vandermarkov “strah” odveč. Skrbno izbrani gosti, pisani sestavi domačih in tujih večžanrskih glasbenih ustvarjalcev in pripovedovalcev novih projektov za sodobni kaotični svet, so bili namenjeni občinstvu, ki že dolgo ve, da v Cerknem lahko pričakuje splet radikalnih izpovednih, a nikakor ne konvencionalnih muzik.

Jubilej in slovo očeta, žlahtnega kreatorja festivala Boštjana Cveka (1964-2015) pa so čustvene in ustvarjalne energije pri glasbenikih in občinstvu pomaknile više kot običajno. “Super so mi bili domači fantje v big bandu s Petrom Ugrinom,” je iskreno povedal 12-letni Filip. “Dva klavirja, z legendama improvizacije Akijem Takasejem in Alexandrom Schlippenbachom, smo slišali prvič in ostali odprtih ust,” je dodal študent Marko. Soimenjak, upokojenec Marko ga je dopolnil, da so ga z dotakljivo energijo in izpovednostjo prevzeli prav vsi nastopajoči.

Glasbeniki vseh generacij so dali od sebe najboljše in podobno pisana publika je to nagrajevala z navdušenjem iz nastopa v nastop. “Emocionalnost festivala je letos res dosegla vrhunec pri glasbenikih, publiki in organizatorjih. Vse smo dali od sebe, da bi bilo nepozabno in tako, kot si je želel Boštjan. Srečni smo, ker se je vse izteklo v skupno zadovoljstvo naše velike družine. Z glasbeniki in občinstvom smo dobesedno družina in zato je naše trdo delo poplačano,” je povedal Gregor Prezelj, eden od štirih mladih, ki so nedavno stopili na čelo festivala.

Kaučičev poklon festivalu

Naš najbolj inovativni jazzer Zlatko Kaučič je Jazzu Cerkno v čast jubilejni orkester svojih mladih obetavnih učencev z izkušenimi italijanskimi gosti popeljal v energično in čustveno preigravanje svojih in drugih znanih skladb. Zasejali so trans dobre volje (ja, tudi Kekec je bil vpet v muziko) pri občinstvu. Ko so izzveneli monologi in dialogi inštrumentov, visoko koncentrirani vstopi posameznih sekcij in je vse skupaj od melodij do v nebo vpijočih krikov pripovedovalo o jazzu, njegovem bogastvu v Cerknem in o Boštjanu, so glasbeniki stopili v vrsto in mu v poklon pomahali proti nebu.

Publika pa bi poslušala še. In je, a druge sestave. “Iskreno sem vesel, da sem med vami,” je svoj solo nastop na saksofonu, klarinetu in pripomočkih v polni dvorani glasbene šole uvedel Japonec Akira Sata in nekaj ur pozneje s švedsko norveško navezo svobodnih jazzistov nastopil še na glavnem odru. Nekaj ur prej, med pestrim obfestivalskem dogajanjem, s katerega dež ni uspel sprati zagnanosti, so se glasbeniki zbrali na kosilu, ki ga je Boštjan običajno prirejal kar doma. “Vsi ti glasbeniki so že dolgo moja razširjena družina. Težko sem čakala na letošnje srečanje z njo, da smo skupaj sklenili poslovilni krog od očeta Boštjana. Od majhnega sem z zanimanjem spremljala njegovo delo in resnično sem vesela, da ga lahko nadaljujem kot soorganizatorka. Oče je okrog sebe vedno zbral predano, povezano ekipo ljudi, ki je dihala kot eden za festival. Mislim, da je letos to uspelo tudi nam. Ob navdušenju in sočasno čustveno spoštljivem vzdušju na festivalu so moji občutki resnično pozitivni,” je bila iskreno prevzeta Manca Cvek, ki je skupaj s sestro Moniko, Gregorjem Prezljem, predsednikom Simonom Kenda in mnogimi entuziasti odločena nadaljevati očetovo festivalsko pot svobodnih muzik za prav take ljudi.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano