Svirel s sidrišči na treh gradovih

Kulturno društvo Upol prav danes začenja veliko glasbeno manifestacijo Svirel, sestavljeno iz mednarodnega glasbenega tekmovanja in festivala solistov ter komornih skupin. Na Primorsko prihaja okoli 1200 glasbenikov. Na treh prizoriščih (gradovi Štanjel, Kromberk in Dobrovo) bo tekmovalo 660 glasbenikov iz 20 držav, festivalski del pa bo obsegal 21 koncertov na 19 koncertnih prizoriščih na Krasu, v Goriških brdih, na Goriškem, v Brkinih in v zamejstvu. Zaključek bo 12. aprila.

Svirel bo prihodnje tri tedne glasbenikom ponudil tako 
izobraževanje kakor preizkušanje svojih talentov. Foto: Rebeka Bernetič
Svirel bo prihodnje tri tedne glasbenikom ponudil tako izobraževanje kakor preizkušanje svojih talentov. Foto: Rebeka Bernetič

NOVA GORICA > “Pred sedmini leti smo začeli odpirati vrata nadarjenim mladim glasbenikom s tridnevnim tekmovanjem in petdesetimi udeleženci, danes jih imamo 660. Svirel, ki nosi ime po pastirski piščali, pa danes sodi v središče največjih srednjeevropskih mednarodnih glasbenih tekmovanj,” pravi Metka Sulič iz društva Upol, koordinatorka festivala, ki skupaj z umetniškim vodjem Simonom Perčičem in producentom Gorazdom Božičem tvorijo trdno organizacijsko in kreativno jedro festivala. Novost letošnjega tekmovalnega dela je, da postaja še bolj grajski, saj se s štanjelskega gradu širi na grad Kromberk v neposredni bližini Nove Gorice in na grad Dobrovo v Goriška brda. Na gradu Kromberk bodo tekmovali na harmoniki, na struskih glasbilih strun na gradu Dobrovo, na pihalih, trobilih in tolkalih pa v Štanjelu. Najmlajši tekmovalci bodo stari 9 let.

Vse tri discipline v izvedbi bodisi solistov bodisi komornih skupin bo ocenjevala mednarodna žirija z uveljavljenimi profesorji in koncertanti. Vseh bo 19, med njimi tudi stari znanec Svirela, pozavnist Dušan Kranjc, med zvenečimi imeni je tudi ruska violinistka Nedežda Tokareva, ki jo Slovenci poznamo tudi po koncertiranju z maestrom Antonom Nanutom. Za tiste, ki bodo svoje znanje želeli poglobiti, bodo na voljo individualni mojstrski tečaji pri članih žirije, tokrat jih bodo vodili kubanski kitarist Marco Tamayo, tubist Josef Steinboeck ter rogist Zoltán Mácsai.

Festivalski program bo pester, saj bodo koncerte sooblikovali orkestri in sestavi z domačega območja. Poudariti velja koncerte žirantov, ki bodo 22. marca v gradu Ozeljan (harmonika), žiranti godal bodo godli na gradu Dobrovo 28. marca, žiranti brenkal 31. marca v cerkvi v Subidi, žiranti pihal 7. aprila v Coroninijevem dvorcu v Šempetru, žiranti trobil in tolkal pa 10. aprila v cerkvi v Vrabčah. Žiranti bodo na posebnem, ekskluzivnem koncertu igrali tudi 9. aprila na domačiji Ščurek na Plešivem v Brdih.

Finalni koncert harmonik bo 25. marca na Kromberku, finalni koncert strunskih glasbil 2. aprila na Dobrovem, finalni koncert pihal, trobil in tolkal pa 12. aprila v Kulturnem centru Lojze Bratuž v Gorici. Poseben koncert z Akademijo Nova bodo izvedli ob 500-letnici oltarja v cerkvi sv. Križa v Kojskem, poseben koncert bodo posvetili tudi filmski igralki Iti Rini.

Organizatorji festivala tudi tokrat pozornost posvečajo sinergiji s turizmom, prirejajo glasbeno-kulinarične dogodke, udeležence in obiskovalce vabijo na izlete, pohode in oglede kulturnih znamenitosti. KF


Najbolj brano