Svežina starih mojstrovin

Po zelo ambiciozno zastavljenem festivalu pred petimi leti, ki je tehtno oživil nekatera zanimiva prizorišča na komenskem Krasu in v Braniški dolini, so Dnevi stare glasbe zadnja leta tako vsebinsko kakor po številu koncertov postajali čedalje bolj okrnjeni.

 Foto: Matej Vidmar
Foto: Matej Vidmar

NOVA GORICA > Politične in ekonomske razmere pri nas so organizatorje vodile v še večjo iznajdljivost in ustvarjalnost. Kljub zelo skromnim sredstvom pa je umetniškemu vodji Boru Zuljanu in Kulturnemu domu Nova Gorica uspelo pripraviti kakovosten in programsko zanimiv program s poudarkom na glasbi in izvajalcih iz naših krajev, strnjen sicer v en sam konec tedna in osredotočen zgolj na dve prizorišči v Novi Gorici.

Rdeča nit treh večerov je bila stara glasba slovenskih in slovanskih avtorjev, vse nastopajoče pa je zaznamoval izrazito virtuozen značaj podajanja glasbenih umetnin, tudi tistih, ki so nekoč zaživele v ljudski kulturi, služile kot vir navdiha za avtorje tako imenovane visoke kulture in tako marsikje brisale meje med staro in ljudsko glasbo.

V duhu slednjega in tradicionalnih starih glasbenih praks sta zvenela koncerta na graduKromberk: sobotni nastop je z vso izvajalsko odličnostjo oblikovala italijanska inštrumentalna skupina Exaquier, sinočnjega pa trio v sestavi Dario Marušić, Marino Kranjac in Gorast Radojević.

Pridih “slovanske duše” v renesančni, romantični in sodobni podobi v izvirno sestavljenem programu nabožne glasbe dveh krščanskih veroizpovedi - katolicizma in pravoslavja - pa so na uvodnem, petkovem koncertu festivala v cerkvi na Kostanjevici odstirali mladi mojstri pevci in pevke vrhunske slovenske zasedbe Ingenium. Mirjam, Zala, Blaž in Matjaž Strmole, Domen Anžlovar in Jan Kuhar so namreč vokalni sestav, ki poslušalca očara in navduši z visoko profesionalnim podajanjem, s čudovito barvo glasov, njihovo zlitostjo in prefinjenimi interpretacijami.

TATJANA GREGORIČ (Radio Koper)


Najbolj brano