Svetloba, dragocena v temnih časih

Gledališče Koper stopa v 15. sezono s šestimi lastnimi produkcijami. Prva premiera bo namenjena otrokom: 6. oktobra na oder koprskega gledališča prihaja Guliver, 13. oktobra predstava za mladino Kako osvojiti fanta (4 simpl koraki), 16. oktobra pa “odrasla predstava” Živci v režiji Katje Pegan. Do konca sezone bodo premierno uprizorili še komedijo Trio, na oder postavili strip Alan Ford/Vrnitev odpisanih, 500-letnici smrti velikega dramatika na čast pa še Shakespearov Vihar.

Alan Ford
Alan Ford  

KOPER > Kot pravi direktorica Gledališča Koper Katja Pegan, je v jubilejni sezoni ena glavnih želja koprskih gledališčnikov pridobiti novo občinstvo, zlasti mlajše, in ohraniti ter poglobiti zaupanje svojih zvestih obiskovalcev: “Zato smo pripravili izredno pester, zanimiv, svetel in radosten program.”

V letošnji sezoni so v Gledališču Koper pripravili štiri abonmaje za odrasle, enega za dijake, otrokom pa sta namenjena Mavrična ribica in Mali oder. Odrasli si bodo ob predstavah Živci, Trio in Alan Ford še štiri predstave lahko izbrali med osmimi naslovi. Izbirali bodo lahko med uprizoritvami Prevare ali Sedem let skomin (Mestno gledališče ljubljansko), Tartuffe (SNG Nova Gorica) ali predstavo Workshop na Molièra (Slovensko ljudsko gledališče Celje), Ana Karenina (SNG Drama Ljubljana) in Hedda Gabler (SNG Drama Maribor) ter El dia que me quieras (Italijanska drama HNK Ivana pl. Zajca, Reka) ter Vihar (Gledališče Koper). Z vpisovanjem abonmajev začnejo 7. septembra.

Komunikativna, bistra, svetla

To sezono bodo na oder postavili dramska besedila, ki so po oceni Peganove komunikativna, bistra in svetla: “Delo pri teh predstavah od ustvarjalcev terja veliko radosti, poglobljenosti, discipline. To pa zato, ker so časi, v katerih živimo, težki. Če hočemo naslavljati lepoto in smisel v ljudeh, ga moramo najprej najti v sebi,” pravi Katja Pegan, ki je navdih za oblikovanje letošnje gledališke sezone dobila med branjem romana Orhana PamukaMuzej nedolžnosti. “Ko sem brala o človeku, ki je zgradil hišo, v kateri je hranil predmete, povezane s svojo ljubeznijo, hrepenenjem, zatajevanimi strastmi ter tako ostajal človek, sem pomislila, da svoj muzej nedolžnosti potrebuje vsak od nas. Živimo v času, ki smo mu poskusili kljubovati na vse možne načine: borili smo se, zasmehovali, grozili, ignorirali ... In ko smo po vsem tem tako utrujeni, je zadnji čas, da v sebi najdemo in naredimo prostor 'muzeju nedolžnosti', kjer bomo hranili smisel in ljubezen.”

Sodelovanje z reškim gledališčem

Gledališče Koper se po besedah direktorice zaveda prostora, v katerem deluje, in se ga trudi sooblikovati. Že vrsto let sodeluje s SNG Nova Gorica in Slovenskim stalnim gledališčem Trst, v letošnji sezoni pa prestopajo še eno mejo: z otroško predstavo Guliver začenjajo sodelovanje z Italijansko dramo Hrvaškega narodnega gledališča Ivana pl. Zajca z Reke. Odrsko priredbo Swiftovega satirično-utopičnega romana Guliverjeva potovanja bo režirala Anđelka Nikolić. “Skupaj bodo nastopili slovenski in italijanski igralci in govorili vsak v svojem jeziku. Ko bodo nastopali v Sloveniji, bo večina besedila v slovenščini, del predstave pa v italijanščini, ko bo predstava na Hrvaškem, pa obratno.Namen obeh gledališč namreč je, da bi že majhnim otrokom povedali: živimo ob meji, smo sosedje, moramo se poznati in se razumeti,” odločitev pojasnjuje Peganova. Guliver bo, tako kot dramski prvenec Urške Taufer Kako osvojiti fanta (4 simpl koraki), premiero doživel v sklopu otroškega festivala Svetilnik, ki ga bo gledališče Koper pripravilo v začetku oktobra.

Za začetek Živci

Prva premiera za odrasle bo 16. oktobra. V režiji Katje Pegan bodo na oder postavili prvo slovensko uprizoritev dramskega besedila Živci, “živčne komedije s plesom in petjem” ameriškega dramatika Adama Szymkowica.

Petja bo precej tudi v Triu, “glasbeni komediji za tri igralce”, s katero se želi koprsko gledališče v slovenskem prostoru še bolj uveljaviti kot glasbeno gledališče. Gre za krstno uprizoritev komedije Gašperja Tiča, režiral pa jo bo Jaka Ivanc. Ta se bo lotil tudi avtorskega branja Shakespearovega Viharja. V Gledališču Koper predstavo napovedujejo kot “uprizoritev, ki se sprehaja med življenjem in sanjami, resničnostjo in iluzijo”.

Odrsko življenje kultnega stripa pa je Katja Pegan zaupala Kokanu Mladenoviću. Beograjski režiser se bo Alana Forda lotil drugič. V njem prepoznava standarde renesančne commedie dell'arte - strip pravzaprav nima zgodbe, sestavlja ga le niz posameznih komičnih prizorov -, v stripovskih junakih pa tipe iz tradicije te zvrsti komedije. V koprskem gledališču so prepričani, da se gledalcem obeta satirična in aktualna uprizoritev.

Film, pogovori in galerija na prostem

15. gledališko sezono bodo obeležili tudi s filmom. Pripravljajo ga v sodelovanju s koprsko televizijo, scenarij zanj pa je napisal dramaturg Miha Trefalt. Kot pravi, bo film razgrnil zgodovino gledališkega življenja v Kopru: vse od 15. stoletja pa do danes. Premiera bo 24. maja, na podelitvi primorske gledališke nagrade tantadruj. Gledališče Koper s Primorskimi novicami pripravlja tri pogovorne večere, na katerih se bo Vesna Humar z različnimi sogovorniki pogovarjala o preteklosti, sedanjosti in prihodnosti gledališča. Fotografije gledaliških predstav, ki sta jih v objektiv ujela Radovan Čok in Jaka Varmuž,pa bodo svoj prostor dobile v osmih nišah na veličastni stavbi nasproti potniškega terminala. Galerijo na prostem v koprskem gledališču snujejo v sodelovanju s Komunalo Koper.

MAKSIMILJANA IPAVEC


Najbolj brano