Svet, Evropa, človek, kam greste?

Javni sklad za kulturne dejavnosti je letos ljubiteljske likovne ustvarjalce izzval s temo Kvadrat in krog, kocka in krogla. Odgovori - slikarske in kiparske stvaritve - so te dni na ogled na regijskih razstavah. Ustvarjalci Goriške regije so svojo minuli teden odprli v idrijski galeriji sv. Barbare. In spregovorili, pravzaprav zavpili proti vseprisotni kvadraturi kroga.

Imenitno  razstavo likovnih ljubiteljev Goriške sta med občinstvo pospremila pianistka Maja Tajnšek in violinist Branko 
Brezavšček. Foto: Saša Dragoš
Imenitno razstavo likovnih ljubiteljev Goriške sta med občinstvo pospremila pianistka Maja Tajnšek in violinist Branko Brezavšček. Foto: Saša Dragoš

IDRIJA > “Krog je še vedno odprt in kvadrat zagotovo še ni odtekel zadnjega kroga,” je akademski slikar Janez Zalaznik izzval slovenske ljubiteljske likovnike k ustvarjanju za peto državno razstavo v vodniku Kvadrat in krog, kocka in krogla. Iz množice stvaritev, ki so te dni na ogled na regijskih razstavah, bodo zanjo izbrali izstopajoča dela. Sodeč po razstavi imenitnih del 25 ljubiteljskih umetnikov Goriške, ki so jo minuli petek odprli v podzemni galeriji sv. Barbare, bo izbor zelo težek.

Format kot nalašč za angažirane pripovedi

Zalaznik s temo kvadrata in kroga za slikarske in kocke ali krogle za kiparske stvaritve, ni imel v mislih samo formata ustvarjanja, pač pa tudi njihov vsebinski nagovor. Stoletja prevladujočim pravokotnim nosilcem slik, so kvadratni stopili ob bok v minulem stoletju. “Umetniki so v kvadratu našli odličnega sogovornika. Skupaj s krogom je predstavljal obliko popolne skladnosti in uravnoteženosti. S tem je postal ustrezen ideal v kaotičnem času družbenih prevratov, gospodarskih zlomov in svetovnih vojn,” je Zalaznik spodbudil umetnike k premišljevanju.

Na Goriškem je dobil močne, družbeno angažirane odgovore. Slike - največkrat akrilne, a tudi kolaž, mozaik, fotografija in v tehniki peska, raje abstraktne kot figuralne in tri kiparske stvaritve v kamnu, lesu, železu in glini -, vpijejo o začaranih krogih oziroma jalovih kvadraturah kroga sodobnosti.

“Domišljija umetnikov je poletela na krilih neskončne sporočilnosti. Vesolje, energija, kroženje, prepletanje, trčenje, kaos, spočetje, harmonija, migracije ... Veliko je sporočil o aktualni družbeno politični situaciji ... “ je razstavo med gledalce zadovoljna pospremila selektorica, umetnostna zgodovinarka Petra Paravan.

Krik proti zablodam in iskanje svetlobe

Navkljub širni možnosti različnih interpretacij abstrakcij, prav angažirani kriki proti zablodam na razstavi najbolj padejo v oči in zbodejo v srce. Od Rdečega kvadrata (Silvester Bajc, Idrija), ki prebada srce - čipko, prek Kaosa (Milovan Novak, Ozeljan), Začaranega kroga (Vera Kostanjšek, Idrija), Migracij (Stanka Golob, Grahovo ob Bači), Sveta - ujetega v pajkovo mrežo elite (Zdenka Grebenjak (Nova Gorica), kiparske Kolizije (Arijel Štrukelj, Ajdovščina in vse do pričakovanega položaja Mat (Danilo Jereb, Idrija). Vprašanja: - kiparski - Človek, kam greš? (Ivan Skubin, Dobrovo), V svet v objemu lune? (Elda Brecelj, Črniče) in slikarsko ob svetu, obdanem z bodečo žico: 1915/18 + 100= (Vera Elvira Mauri, Gorica), (še) nimajo odgovora. Ali pač? Je vse le kvadratura kroga, nerešljiv problem ali vsaj njegovo jalovo reševanje? Tako EU 2015 vidi Zmaga Prošt (Renče).

In še mnogi, ki zaman iščejo luč na svetu. Tudi slikarji so se podali za svetlejšimi časi z Energijo sonca (Zorana Kosovel, Solkan), s svetilko, s spočetjem, pa v bolj oddaljene vesoljske svetove in sanjske astrale ali pa kar v ocvetličen primorski vrt. V upanju, da imamo, kvadraturi kroga navkljub, pred sabo še svetlobo.

Razstava bo na ogled do 6. novembra med 15. in 18. uro.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano