Sušec običajno suh, fotoklub pa živahen

V Pumpa baru v Knežaku, stalnem razstavnem prostoru ljubiteljskih fotografov bistriške občine, je v teh dneh na ogled razstava članov foto kluba Sušec iz Ilirske Bistrice, ki letos obeležuje deset let delovanja. Klub, ustanovljen spomladi leta 2004, so poimenovali po slapu Sušec, kraškemu izviru na obrobju Bistrice, katerega struga je največkrat suha. O kakšni suši v fotoklubu Sušec pa, sodeč po njihovi dejavnosti, ne bi mogli govoriti.

 Andrej Bergoč: Polž na zidni oviri 
 Foto: Andrej Bergoč
Andrej Bergoč: Polž na zidni oviri  Foto: Andrej Bergoč

ILIRSKA BISTRICA, KNEŽAK > Ko je približno 20 ljubiteljskih fotografov iz ilirskobistriške občine ustanovilo klub, so med drugim zapisali, da bodo poskrbeli za popularizacijo fotografiranja narave in njenih lepot. Tako se je začelo pod predsedovanjem Andreja Bergoča in ob prizadevanjih enega najaktivnejših članov Stojana Spetiča. Ker v Bistrici niso dobili ustreznih prostorov za številne razstave, so začeli razstavljati v Knežaku. Najprej v baru Štirna, sedaj pa v Pumpa baru, ki je prizorišče številnih srečanj ljubiteljskih fotografov.

Že prvo leto so organizirali fotografski ex-tempore Snežnik, ki se ga je udeležilo približno sto fotografov. To je bil tudi začetek navezave plodnih stikov s Slovenci s Tržaškega in člani foto sekcije SKD Bazovica z Reke ter Foto klubom Reka. Pa ne le odrasli, tudi učenci OŠ Knežak razstavljajo vsako leto v Pumpa baru pod Spetičevim mentorstvom. Sušec sodeluje s sorodnimi klubi iz Sežane, Postojne, Črnomlja, Ljubljane in je eden aktivnejših klubov v Fotografski zvezi Slovenije. Njihova članica Tina Renko pa je z odliko diplomirala z nalogo o bistriških fotografih Bogomilu in Milanu Brinšku.

Našteti vse fotografske natečaje in razstave v Knežaku, bi zahtevalo preveč prostora. Tudi seznam znanih slovenskih fotografov, s katerimi so se srečevali na izobraževalnih tečajih, je zelo širok. Ob jubileju so izdali obsežno kroniko fotografskih dogodkov minulih deset let, v jeseni pa se bodo predstavili tudi v Galeriji na Vidmu v Ilirski Bistrici.

TOMO ŠAJN


Najbolj brano