Strast, ki udriha po klavirju

Danes 80. rojstni dan praznuje Jerry Lee Lewis, eden pionirjev rokenrola, pevec in pianist, avtor slovite klasike Great Balls of Fire.

Kljub zelo divjemu življenju, polnemu alkohola, drog, škandalov in trpkih in tragičnih dogodkov, je Jerry Lee Lewis 
dočakal 80 let. Foto: Andraž Gombač
Kljub zelo divjemu življenju, polnemu alkohola, drog, škandalov in trpkih in tragičnih dogodkov, je Jerry Lee Lewis dočakal 80 let. Foto: Andraž Gombač

NEW ORLEANS > Jerry Lee Lewis je edini še živeči član kultnega “razreda '55”: poleg njega so leta 1955 v studiu Sun v Memphisu pri legendarnem producentu Samu Phillipsu bleščeče kariere začeli še Elvis Presley, Johnny Cash, Carl Perkins in Roy Orbison. Na Lewisov posebni louisianski boogie so najbolj vplivali jazz, hillbilly, gospel in cajun, sam pa ga je začinil še s petelinjo zunanjostjo, pavjo ošabnostjo, silovitim petjem in udrihanjem po klavirju, kar mu je prislužilo vzdevek The Killer (Ubijalec).

Zaslovel je z uspešnicama Whole Lotta Shakin' Goin' On in Crazy Arms, javnost pa hudo vznemiril, ko je pri dvaindvajsetih omožil svojo trinajstletno sorodnico. Dejanje so ostro obsodile domače cerkvene oblasti, na britanski turneji pa so pevca tako ogorčeno izžvižgali, da je moral odpovedati domala vse koncerte. Hrbet mu je obrnila še založba, ki radijskim postajam iz strahu ni poslala njegovega naslednjega singla High School Confidential. Dežurne dušebrižnike je buril tudi z velikima uspešnicama, izzivalno seksualnima Great Balls of Fire in Breathless, uspešno pa je nizal tudi priredbe tujih skladb: You Win Again (Hank Williams), Sweet Little Sixteen (Chuck Berry), Good Golly Miss Molly (Little Richard), Me and Bobby McGee (Kris Kristofferson) ... V novem tisočletju je izdal studijska albuma duetov Last Man Standing (2006) in Mean Old Man (2010), na katerih se mu je pridružilo osupljivo veliko zvezdnikov: Bruce Springsteen, Mick Jagger, Neil Young, John Fogerty, Ringo Starr, Keith Richards, Rod Stewart, Willie Nelson, Eric Clapton, Kris Kristofferson, Kid Rock, Ron Wood, B.B. King, Slash, Jimmy Page, Sheryl Crow ...

Dočakal je osemdeset let, in to kljub zelo divjemu življenju, polnemu alkohola, drog, škandalov in trpkih, tragičnih dogodkov. Leta 1962 mu je v domačem bazenu utonil triletni sin, leta 1973 je v prometni nesreči izgubil devetnajstletnega prvorojenca, v letih 1952-2004 je šel skozi šest zakonov, dve od soprog je pokopal.

Leta 1989 ga je v biografskem filmu Great Balls of Fire upodobil Dennis Quaid. Da mojster v živo še zmeraj zna zarjoveti ter celo odriniti stol in klavir igrati stoje kakor v zlatih časih, smo se pred petimi leti v živo prepričali v avstrijskem Gradcu.

AG


Najbolj brano