Štirje v boj za direktorja SNG

Slovensko narodno gledališče Nova Gorica je v pričakovanju novega direktorja. Razpis je zaključen, zdaj je že znano, da so v igri štiri imena, med njimi tudi Neda Rusjan Bric, ki že od lanskega avgusta teater vodi kot vršilka dolžnosti, prijavo pa naj bi poslal tudi Tomica Dumančič. Odločila bo ministrica za kulturo.

Slovensko narodno gledališče Nova Gorica je v pričakovanju novega direktorja, v igri so štiri imena. Foto: Leo Caharija
Slovensko narodno gledališče Nova Gorica je v pričakovanju novega direktorja, v igri so štiri imena. Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Na ministrstvu za kulturo so nam povedali, da so za mesto direktorja Slovenskega narodnega gledališče prejeli štiri vloge. Po naših informacijah sta to vlogi Nede Rusjan Bric, ki se je na delovno mesto direktorja prijavila ponovno, po polletni izkušnji vodenja gledališča, med prijavljenimi je menda tudi sociolog Tomica Dumančič, ki je pred dvema desetletjema že vodil gledališče. Druga dva kandidata pa (za zdaj) ostajata v anonimnosti. Katja Pegan, direktorica Gledališča Koper, ki je pred štirimi leti napovedala kandidaturo in združitev obeh gledališč, tokrat ni kandidirala.

Po postopku je vloge že pregledala komisija pri ministrstvu za kulturo ter preučila, če ustrezajo pogojem razpisa, v kratkem bo določila termin za pogovore s kandidati. Potem bo sestavila zapisnik, katerega sestavni del so tudi povzetki pogovora s kandidati in mnenje komisije. Pred imenovanjem direktorja javnega zavoda SNG Nova Gorica pa morajo podati svoja mnenja še svet javnega zavoda in strokovni svet javnega zavoda ter Mestna občina Nova Gorica. Šele po končanem razpisnem postopku bo ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar imenovala direktorja. Predvidevajo, da bo to v roku desetih dneh, morda dveh tednih.

Naj osvežimo; tekma za novega direktorja SNG se je začela lani junija, ko je nepričakovano odstopil tedanji direktor Jožko Čuk, ki bi mu mandat sicer potekel letos januarja. Čuk je odstopil zaradi nesoglasij s svetom zavoda. Ministrstvo za kulturo je takoj z javnim razpisom začelo iskati novega direktorja, od petih prijavljenih niso izbrali nikogar, minister za kulturo Uroš Grilc pa je za vršilko dolžnosti imenoval igralko Nedo Rusjan Bric, pač glede na to, da ni bilo mogoče izpeljati rednega postopka za imenovanje novega direktorja, nujno pa je bilo treba zagotoviti nemoteno delovanje zavoda.

KF


Najbolj brano