Štirinajst filmov za drugi dan

Drugi dan 20. Festival slovenskega filma v različnih sekcijah ponuja raznolike filmske pripovedi in pristope: med drugim dokumentarce Buldožer - Pljuni istini u oči, Playing Men in Vsaka dobra zgodba je ljubezenska zgodba, premieri celovečercev Ivan in Stekle lisice ter projekciji koprodukcijskih filmov Moški ne jočejo in V modrino.

Režiser Janez Burger je glavno žensko vlogo   v svojem 
četrtem celovečercu Ivan zaupal Maruši Majer.
Režiser Janez Burger je glavno žensko vlogo v svojem četrtem celovečercu Ivan zaupal Maruši Majer.  

PORTOROŽ > Režiser Janez Burger imadoma že precej vesen - leta 1999 je na 2. Festivalu slovenskega filma je navdušil s prvencem V leru in prejel nagrado za najboljši film in scenarij, pet let kasneje je triumfiral z Ruševinami (film je ob vesni za režijo in najboljši film prejel še šest drugih), Circus Fantasticus pa je leta 2010, na 13. Festivalu slovenskega filma, osvojil šest vesen, Burger pa ponovno najprestižnejši - za najboljši film in režijo. Tudi zato njegov četrti celovečerec Ivan občinstvo in strokovna javnost težko pričakujeta. V amfiteatru portoroškega Avditorija ga bodo predvajali drevi ob 20.30, po besedah ustvarjalcev pa gre za dramo o sprejemanju napačnih odločitev in sodoben film, ki se dogaja v Sloveniji, vendar bi se lahko tudi kjerkoli drugje.

Filmska zgodba - scenarij so režiserju pisali še Srdjan Koljević, Melina Koljević in Aleš Čar - spremlja Maro (igra jo Maruša Majer), ki rodi sina Ivana. Njegov oče Rok (Matjaž Tribušon), poročen poslovnež, ki ga Mara obsesivno ljubi, namreč izgine. Mara kmalu ugotovi, da je Rok obtožen gospodarskega kriminala; sodelavci njegove žene jo brutalno pretepejo, konča v varni hiši, prijatelji pa ji obrnejo hrbet. Kmalu se Mara znajde pred nemogočo izbiro - odločati se mora med svojo ljubeznijo in svojim otrokom. Režiser je glavno žensko vlogo zaupal Maruši Majer, s katero sta sodelovala že pri televizijskem filmu Avtošola (2014), prav za vlogo v Ivanu pa je bila na zadnjem Berlinalu uvrščena med deset najbolj talentiranih in obetavnih evropskih igralk oziroma igralcev. Žirija projekta Shooting Stars je med drugim zapisala, da Maruša Majer v svojo igro prinaša neustrašnost, drznost in se popolnoma razgali: “Kot taka nam zleze pod kožo in tam ostane še dolgo. Izžareva surov ženski nagon, z močjo, ki jo redko doživimo.”

Drugi festivalski dan prinaša tudi dokumentarec, pri katerem sta ustvarjalne moči združila Matjaž Ivanišin in Rajko Grlič. V filmu Vsaka dobra zgodba je ljubezenska zgodba pogledata v zakulisje gledališke predstave Boris, Milena, Radko, ki jo je v ljubljanski Drami režiral Dušan Jovanović. Po besedah Ivanišina in Grlića film dokumentira nastajanje predstave in njene protagoniste (Mileno Zupančič, Radka Poliča Raca, Borisa Cavazzo in Dušana Jovanovića) ter hkrati pripoveduje zgodbo o razmerju med resničnostjo in domišljijo. Film bo na sporedu ob 19. uri, ob 16.45 pa bo projekcija Ivanišinovega dokumentarca Playing Man, ki je režiserju junija letos na festivalu FID v Marseilleu prinesel nagrado Georges de Beauregard.

Ob 14.30 pa bodo na festivalu predvajali glasbeni dokumentarec LP film Buldožer - Pljuni istini u oči, režiserke Varje Močnik.

MAKSIMILJANA IPAVEC


Najbolj brano