Štiri dekleta in prav toliko flavt

Kvartet flavt, ki ga sestavljajo Anja Kravanja, Nika Strnad, Julija Mevlja in Nina Svetina, na Glasbeni šoli Sežana že pet let uspešno vodi Tamara Tretjak. S pridom je izkoristila naključje, da so se v njenem razredu znašle kar štiri istega leta (2000) rojene učenke, ki so se dovolj dobro razumele, da so se lahko skupaj podale v čarobni, na trenutke tudi skrivnostni svet skupnega muziciranja.

Kvartet flavt Glasbene šole Sežana (z leve): Anja Kravanja, 
Julija Mevlja, Tamara Tretjak (profesorica), Nina Svetina in 
Nika Strnad.
Kvartet flavt Glasbene šole Sežana (z leve): Anja Kravanja, Julija Mevlja, Tamara Tretjak (profesorica), Nina Svetina in Nika Strnad.  

SEŽANA > Po številnih odmevnih nastopih, tako šolskih kot zunanjih so začele žeti uspehe tudi na tekmovanjih. Leta 2012 so na Mednarodnem tekmovanju Svirel osvojile zlato priznanje, leto kasneje srebrno na Mednarodnem tekmovanju Spincich v Trstu, lani na Svireli prav tako srebrno, na glasbeni reviji Sv. Cirila in Metoda v Trstu pa prejele drugo nagrado. Uspešno so nastopile tudi na mednarodnem srečanju flavtistov Flavtistra v Kopru, letos pa zmagale in se odele v zlato na Regijskem tekmovanju komornih skupin s pihali Temsig v Tolminu. Na državnem jim je zlato priznanje za las ušlo, a se je Kvartet flavt Glasbene šole Sežana s 94,20 točke od primorskih komornih skupin najbolje odrezal.

“Za uspešno delo je zelo pomembno vzdušje, ki vlada med dekleti, pa tudi njihova želja po skupnem poustvarjanju,” pravi njihova mentorica. “Ker so imele približno enako predznanje, so hitro dosegle pravo uigranost in tonsko usklajenost. Tako so lahko hitro začele širiti repertoar, ki je danes že zelo bogat in raznolik, saj pogosto igrajo tudi na raznih priložnostnih koncertih - ob otvoritvah razstav, proslavah … Igrajo namreč lahko kjerkoli, tudi na prostem, saj za koncert ne potrebujejo klavirja.”

Rubriko Primorski glasbeni talenti pripravljamo v sodelovanju z Radiem Koper. V njej namenjamo prostor mladim primorskim glasbenikom, ki se ukvarjajo s klasično glasbo in pri svojem delu dosegajo vidne uspehe doma in v tujini. Gostje tokratne istoimenske rubrike v oddaji Glasbeni abonma, ki bo na sporedu drevi ob 20. uri, bodo štiri 15-letnice, članice Kvarteta flavt GŠ Sežana.

Ker pa se letos dekletom osnovnošolsko obdobje izteka, so verjetno tudi kvartetu dnevi šteti, saj se vse članice poslavljajo od Glasbene šole Sežana. Vsaka od njih se odpravlja na svojo srednjo šolo, a le ena na glasbeno, zato bo večini flavta ostala bolj življenjska kot poklicna spremljevalka.

Tako pravita Julija Mevlja in Nika Strnad, ki zdaj končujeta deveti razred Osnovne šole Srečka Kosovela v Sežani in se vpisujeta na tamkajšnjo gimnazijo. In čeprav se ne bosta več glasbeno šolali, si bosta nabirali novih izkušenj kot članici Kraške pihalne godbe. Ob tem bo Julija še dalje trenirala jazz balet, ki jo navdušuje že od malega. Da se ji ne bo stožilo po tekmovanjih, pa bo morda še kdaj zašla na kakšno matematično tekmovanje, na katerih je bila že doslej zelo uspešna. Nika pa se bo ob igranju v orkestru učila novih jezikov in upala, da ji ostane še kaj prostega časa, v katerem najraje riše in slika. Kvartet bo pogrešala tudi zato, ker so se z dekleti na vajah vedno zelo zabavale in se pogosto pošteno nasmejale.

Senožečanka Nina Svetina, ki je doslej obiskovala Osnovno šolo dr. Bogomirja Magajne v Divači, se letos vpisuje na Vzgojiteljsko šolo v Ljubljani. Ker se že od malih nog ukvarja z irskim plesom in petjem (prej v Mladinskem zboru Divača, zdaj v Mešanem zboru Senožeče), sežanske glasbene šole ne bo pogrešala. Upa pa, da bo tudi v Ljubljani obiskovala glasbeno šolo, na kateri bo lahko nadaljevala šolanje flavte, saj je glasba v teh letih postala smisel njenega življenja.

Anja Kravanja pa celo upa, da bo glasba postala njen življenjski poklic, saj je že opravila sprejemni izpit na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani, kjer bo nadaljevala svoje glasbeno izobraževanje. Kot učenka Glasbene šole Sežana pa se je večkrat izkazala na tekmovanjih tudi kot solistka. Ob tem se je na sežanski osnovni šoli tudi plesno in športno udejstvovala; sedem let se je ukvarjala z baletom, po dve oz. eno pa še z atletiko, rokometom in konjeništvom v Lipici. Vse to bo zdaj zamenjala za flavto, ki jo bo, tako si vsaj želi, spremljala vse življenje.

Ob tem pa vse štiri po tihem upajo, da jih bo profesorica Tamara Tretjak še kdaj zbrala skupaj za kak nastop. Tako bo morda kvartet vendarle še nekaj časa obstajal, v spomin na leta, ki so z glasbo globoko zaznamovala njihove življenjske poti. LEA HEDŽET,

Radio Koper


Najbolj brano