Stara šola in mladostna moč

Kulturno društvo Korte je nedavno s prireditvijo praznovalo 20-letnico in se obenem spomnilo na bogato kulturno zgodovino svojih krajev, ki se lahko pohvalijo tudi z eno najstarejših ljudskih šol.

Otroci podružnične šole OŠ Vojke Šmuc so v nekdanjih 
otroških nošah  v narečju povedali nekaj kortežanskih 
otroških ugank in izštevank.  Foto: Jani Turk
Otroci podružnične šole OŠ Vojke Šmuc so v nekdanjih otroških nošah v narečju povedali nekaj kortežanskih otroških ugank in izštevank.  Foto: Jani Turk

KORTE > “Območje delovanja društva sovpada s krajevno skupnostjo Korte pa tudi z župnijo Korte, ki ji je bilo v izolskem statutu leta 1435 priznano slovensko kulturno poslanstvo. Svojo ljudsko šolo so Korte dobile že leta 1819. Tako je ta šola najstarejša slovenska neprekinjeno delujoča na skrajnem jugu Slovenije,” je pred leti zapisala Nada Morato, učiteljica, zbirateljica ljudskega izročila ter dolgoletna predsednica društva.

V času italijanske vladavine je bila slovenska beseda iz šole izgnana. Zatočišče je našla v cerkvi. Sicer pa se je društveno življenje v Kortah začelo porajati že v drugi polovici 19. stoletja, vendar arhivskih dokumentov o tem ni, saj so bili uničeni.

Po drugi svetovni vojni so tudi kulturno-prosvetno društvo obnovili in društvo poimenovali po primorskem junaku narodnoosvobodilne vojne Janku Premrlu - Vojku. Leta 1970 je društvo ustanovilo moški pevski zbor in ga leta 1990 poimenovalo po pokojnem zaslužnem dolgoletnem pevovodji, domačinu Ivanu Pangerju. Društvo je gojilo predvsem petje, nekaj časa po vojni tudi dramatiko, do sedemdesetih let pa je v njegovem okviru delovala tudi knjižnica. Novo kulturno društvo, ki je še danes usmerjeno v etnološko odkrivanje domačih korenin, so Korte na pobudo Nade Morato dobile decembra 1994. Moratova mu je predsedovala skoraj 15 let, lani pa je vodstvo prevzela njena hči Darinka Jug.

V društvu je skoraj 15 let delovala otroška folklorna skupina Usakošćat, prav tako dolgo narečno-dramska skupina, prva leta pa tudi pustna skupina. Od leta 2008 v sklopu društva deluje ženski pevski zbor, od leta 2012 pa tudi pritrkovalska sekcija. Društvo ima tudi številne zasluge - med drugim je preprečilo ukinitev bibliobusa v istrskem zaledju, v letih 1995-2000 je prirejalo slikarski ex-tempore, katerega slike so od leta 2010 razstavljene v novo pridobljeni galeriji - muzeju, kjer so na ogled tudi etnološki predmeti, razne publikacije in drugi eksponati, ki pričajo o zgodovini in kulturi kraja.

Dvajsetletnico društva so nedavno obeležili s slavnostno prireditvijo v domačem kulturnem domu, ki je zaokrožila župnijski in krajevni praznik, opasilo, ki ga v Kortah praznujejo vsako tretjo nedeljo v oktobru. V bogatem programu, ki sta ga povezovali Valentina in Kristina Kleva, so sodelovali mnogi, od društvenih pritrkovalcev pod vodstvom Marka Česna Ščeka, Ženskega pevskega zbora KD Korte pod vodstvom Eneje Baloh, ki je krstno izvedel Venček istrskih ljudskih za ženski pevski zbor, in inštrumentalnega tria skladatelja Bojana Glavine do mnogih gostov, med katerimi so bili tudi otroci podružnične šole OŠ Vojke Šmuc. Ti so v nekdanjih otroških nošah v narečju povedali nekaj kortežanskih otroških ugank in izštevank iz knjižice Nade MoratoP'r n's k'ntamo eno šrajamo t'ku. Nastopili so še otroška ustvarjalna skupina Etnotok iz izolske glasbene šole, moški pevski zbor iz Izole, mladinska pop-rock skupino Last Word iz Izole in drugi. Prireditve, na kateri je društvo prejelo zlato priznanje območne izpostave JSKD za uspešno dvajsetletno delovanje, se je udeležila tudi zdaj častna članica društva Nada Morato.

MAJA PERTIČ GOMBAČ


Najbolj brano