Spomin na Človeka čudovitega uma

V Psihiatrični bolnišnici Idrija so prvi spominski dan na dolgoletnega primarija, nevrologa dr. Jožeta Felca kronali z otvoritvijo njemu posvečene galerije. Oživela je z razstavo slik, ki so mu jih poklonili pacienti in prijatelji, žena Alenka Höfferle Felc pa jih je darovala bolnišnici.

Za spominsko galerijo dr. Jožeta Felca je vdova Alenka 
Höfferle Felc (v modrem) darovala obilje možu podarjenih 
slik. Foto: Saša Dragoš
Za spominsko galerijo dr. Jožeta Felca je vdova Alenka Höfferle Felc (v modrem) darovala obilje možu podarjenih slik. Foto: Saša Dragoš

IDRIJA > Mesto je minuli četrtek ob množici priložnostnih dobilo svojo četrto uradno razstavišče - Galerijo dr. Jožeta Felca. Svojemu dolgoletnemu primariju, velikemu ljubitelju umetnosti, so jo v okviru spominskega dne nanj posvetili v prenovljeni stavbi E Psihiatrične bolnišnice Idrija. Zaživela je z deli, ki so jih Felcu poklonili pacienti, njegova vdova Alenka Höfferle Felc pa jih je darovala bolnišnici.

Optimizem in ljubezen

“Bolnišnica je bila njegov ponos, dom in življenje. Slike, ki so mu jih podarili, sodijo vanjo. Ne gre samo za slike pacientov, pač pa tudi prijateljev,” je bila Höfferletova prepričana, da bi bil njen soprog neizmerno vesel otvoritve in bogastva oživljenih spominov nanj. Direktor bolnišnice Bogdan Tušar je obljubil, da bo galerija živela v njegovem duhu človečnosti.

Moj čudoviti um, lani premierno prikazan in že po zdravnikovi smrti posnet film o umu, predvsem pa duši in ljubezni, ki so ga zaradi multiple skleroze vodile skozi breztelesno življenje v neizmerno bogato strokovno in literarno ustvarjalnost, je uvedel spominski dan. “Enega najlepših filmov, ki sem jih kdajkoli videl,”, kot je dejal Boris Cavazza (njegov sin Sebastjan zgodbo pripoveduje) je režiser Miha Čelar posnel v iskanju odgovora, kaj človeku ostane, ko izgubi telo, po prerani smrti brata zaradi multiple skleroze.

“Iz navdihujoče zgodbe, vzora Felca mnogim, ki obupujejo, vsej težavnosti življenja navkljub, vejeta optimizem in ljubezen. To danes potrebujemo,” je menil profesor Tomaž Pavšič. Felca se je spomnil kot izjemnega dijaka, ki se je že mlad zavzeto poglabljal v literaturo in duhovne vsebine in kot urednika prve slovenske oporečniške revije Kaplje, ki jo je spodbudil sam, Felc pa ji je urednikoval.

Pogled v Felčevo literaturo

Ker bo spominskim dnevom potrebno dati okvir, bi šlo morda prihodnje leto, ko bo minilo 60. let od rojstva znamenitih Kapelj, spregovoriti o tem in Felčevem oporečništvu, je predlagal Pavšič. Urednik celjske Mohorjeve družbe, ki je izdala več od 19. Felčevih knjig Jože Faganel, pa je predlagal, da bi se na enem od srečanj posvetili Felčevemu opusu po nareku napisanih knjig. “Pomen njegovega literarnega dela je ogromen, a neizčiščen. Felcu moramo nameniti ustreznejše mesto v slovenski literaturi,” je bil prepričan. Obudil je spomin na njegovo poslednje delo pred smrtjo. Namreč uvodnik h knjigi italijanskega psihiatra Lorenza ToresinijaKletka strahu in smrti, ki je prerasel v pol knjige. Gre za obravnavo primera mlade obolele matere, ki je umorila svojega otroka, prej pa neuspešno iskala pomoč pri psihiatru in sprejem v bolnišnico. Psihiater je bil v sodnem procesu oproščen. “Felc je bil kritičen do italijanskega modela psihiatrije. V knjigi strokovno in osebno globoko premišlja o tragičnem primeru in zaključi, da bi sam mater zdravil v bolnišnici. Postavil se je za pacientko proti svojemu kolegu, kar o njem pove veliko,” je menil Faganel in napovedal, da bo skorajšnji prevod Felčevih razmišljanj v italijanščino bržčas razburkal Italijo.

Felčev naslednik dr. Marko Pišljar, ki je osvetlil prav Felčev prispevek k humanizaciji psihiatrije, je nanizal še vrsto tem, ki bodo neizčrpen vir spominskih smerokazov v bolj human vsakdan.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano