Sotočje ustvarjalnosti

15. kreativni tabor Sajeta obrača pogled nazaj in obenem zre naprej: ob imenih, ki so festivalu pustila pečat v minulih letih, bodo tudi letos na Sotočju namenjali prostor novim glasbenim tokovom.

Borghesia (na fotografji  Aldo Ivančić in Dario Seraval) - bo jutri v razširjeni zasedbi  predstavila novo ploščo And Man Created  God  Foto: Andraž Muljavec
Borghesia (na fotografji Aldo Ivančić in Dario Seraval) - bo jutri v razširjeni zasedbi predstavila novo ploščo And Man Created God  Foto: Andraž Muljavec

TOLMIN > Festival se začne nocoj, organizatorji pa so ponosni, da bodo gostili dve imeni eksperimentalne in improvizirane “podtalne” godbe: Miko Vainioja in Dama Suzukija. Jutri med drugim pričakujejo razširjeno postavo zasedbe Borghesia, ki bo po dvajsetletnem ustvarjalnem molku slovenskemu občinstvu premierno predstavila novo ploščo And Man Created God.

Jubilejna izvedba Kreativnega tabora Sajeta v ospredje postavlja iste reči, ki so se zdele bistvene in pomembne snovalcem tega festivala pred 14 leti. Sajeta ostaja prostor, srečevališče in sečišče ustvarjalnosti. Ne le tistih, ki stopijo na festivalski oder, marveč tudi obiskovalcev. “Značilnost našega kreativnega tabora je, da si želimo in obiskovalce spodbujamo k sooblikovanju festivala,” pravi Tadej Stolič, član Sajetinega programskega odbora. Pri oblikovanju letošnjega programa so imeli v mislih tiste ustvarjalce, ki so festivalu pustili poseben pečat (Damir Avdić nastopi jutri, Irena Tomažin in FrancescoCusa pa v petek) tako kot vsa leta doslej, pa so brskali tudi po manj znanih glasbenih svetovih. Sajeta ostaja nadžanrska, na njenem odru so enako dobrodošli elektronika, jazz, rock, etno in eksperiment, s petkovim nastopom skladateljice mlajše generacije Bojane Šaljič Podešva in harmonikarja Luke Juharta pa bo tu doma tudi sodobna resna glasba.

Glasbeno delavnico bo vodil Francesco Cuso, lesene skulpture bodo udeleženci izdelovali pod vodstvom Dušana Gerlice, filmarje bo vzela pod okrilje produkcija Druid, otroške glasbene delavnice bodo tudi letos v rokah Sama Kutina, ki mu bo pomagal srbski kolektiv Kids-Patch. Ljubiteljem reciklaže bo na voljo delavnica NoWast3. Jutri ob 17. uri pa pripravljajo javno debato Festivalizacija kulture.

Nocojšnje odprtje bodo soustvarili glasbeniki, združeni pod imenom Dolina odmeva - Cosmic Orchestra. Koncert z naslovom Moč padca v ptičji govorici bo na Sotočju ob 21.30, ob 19. uri pa bodo v galeriji SDK odprli razstavo Dub Photo, na kateri se prek fotografij Andraža Muljavca razkriva vizualna plat zgodbe zasedbe Borghesia. Ta bo v razširjeni postavi - ob Aldu Ivančiću in Dariu Seravalu bo nastopilo še pet glasbenikov - nastopila jutri zvečer. Predstavili bodo ploščo And Man Created A God, ki je prejšnji mesec izšla pri založbi Metropolis. Skupina, ki je nastala leta 1983 in ob Laibachu obveljala za drugi v svetu najbolj uveljavljen slovenski bend, ostaja družbeno kritična. Sistemu, kjer bogati kradejo revnim, se je treba upreti, je eno od sporočil albuma, ki bo koncertno premiero doživel na Sotočju.

Finale petkovega večera so organizatorji namenili Miki Vainioju, “eni ključnih figur svetovne podtalno-eksperimentalne elektronske scene”. V soboto pa bo Sajeta gostila tudi Dama Suzukija, ki je z zasedbo Can pisal zgodovino krautrocka. Po Joachimu Roedeliusu in Dietru Moebiusu bo to še eden v nizu nastopov eminenc sodobne glasbe na butičnem tolminskem festivalu. MI


Najbolj brano