Sodobni nakit z makedonskim rubinom

Edini rubin, ki ga najdemo na evropskih tleh, ni rdeč. Ima rožnat pridih, barvo maline, po trdoti se lahko kosa s safirjem in diamantom, doma pa je v Makedoniji. Kako so makedonski rubin začutili in v svoje izdelke vdelali slovenski in makedonski oblikovalci sodobnega nakita, predstavljajo v izolski galeriji Drat, edinem tovrstnem razstavišču na Primorskem.

Razstavljeni nakit je pritegnil mnogo radovednih  pogledov. Foto: Maja Pertič Gombač
Razstavljeni nakit je pritegnil mnogo radovednih pogledov. Foto: Maja Pertič Gombač

IZOLA > Srebro, zlato, akrilno steklo, plastika, usnje, granat, baker, drugi materiali ter dragi in poldragi kamni se z edinstvenim makedonskim rubinom družijo na prstanih, broškah in verižicah, ki jih je za razstavo v galeriji Drat izdelalo enajst slovenskih oblikovalcev sodobnega nakita in trije njihovi kolegi iz Makedonije.

Zgodba, ki želi predstaviti posebnost “makedonskega ponosa”, se je začela spletati konec leta 2013, ko so v izolski galeriji Taktil pripravili predstavitev poljskih oblikovalcev, ki izdelujejo nakit z jantarjem, ob tej priložnosti pa so ta dragoceni košček okamenele smole iglavcev v svoje “kose” vdelali tudi slovenski oblikovalci sodobnega nakita.

Na razstavi Makedonski rubin v sodobnem nakitu svoja dela ob Biljani Klekackoski in Sandri Kocjančič predstavljajo še Igor Dimković, Marta Pejoska, Aleksandra Atanasovski, Petra Bole, Jelka Kodre, Olga Košica, Urška Rihtar, Christoph Steidl Porenta, Žare Ognjenovič, Dalija Sega in Neža Žehelj.

“Sama do pred kratkim dragih oziroma poldragih kamnov pri izdelovanju nakita nisem uporabljala,” pravi oblikovalka Sandra Kocjančič iz galerije Drat. Po stiku z jantarjem se je začela bolj intenzivno zanimati tudi za svet plemenitih kamnin: “V nakitu večinoma srečujemo rubine iz Afrike in Šri Lanke, rubin iz Makedonije pa je resnično malo znan in domala neodkrit biser. In zato sem še bolj vesela, da njegovo zgodbo lahko v sodelovanju z makedonskimi prijatelji povemo in predstavimo tudi pri nas.”

Več o razstavi v jutrišnji tevilki Primorskih novic.

MI


Najbolj brano