Sodobna slovenska umetnost sredi Dunaja

V dunajski galeriji Künstlerhaus bodo v četrtek odprli razstavo Magija umetnosti. Protagonisti slovenske sodobne umetnosti 1968–2013. Vse do 29. marca bo tako na ogled več kot 110 del sodobnih slovenskih umetnikov različnih umetniških zvrsti.

Zmago Jeraj, brez naslova, 1968.
Zmago Jeraj, brez naslova, 1968.  

DUNAJ > Magija umetnosti. Protagonisti slovenske sodobne umetnosti 1968- 2013, razstava, ki jo je zasnoval Aleksander Bassin in si jo je lani v Vili Manin ogledalo skoraj 6000 obiskovalcev, predstavlja dela 53 slikarjev, 18 kiparjev, šestih grafikov in 19 fotografov, ki prihajajo iz nacionalnih, avtorskih in zasebnih zbirk. Kurator je v postavitev zajel posebnosti modernistične likovne prakse 70. in 80. let prejšnjega stoletja, ki se kaže kot ekspresivna nova figuralika in neokonstruktivizem, vstop v konec 80. in začetek 90. let pa v retroavantgardi in individualizirani avtorski poetiki. Poseben del razstave, ki bo obsežnejši kot v Vili Manin, je posvečen pokrajini in nosi naslov Krajina kot tematska preokupacija v slovenskem slikarstvu in fotografiji.

Na razstavi so predstavljena tudi dela nekaterih primorskih likovnih umetnikov; med njimi Silvestra Komela, Franka Vecchieta, Cveta Marsiča, Zvesta Apollonia in drugih.

Razstava je postavljena v Künstlerhausu, prostorih društva avstrijskih likovnih umetnikov, ki je najstarejše tovrstno združenje v Avstriji. Njegovi začetki segajo v leto 1861, leta 1868 pa so dobili tudi svoje prostore v središču Dunaja. Društvo trenutno šteje okrog 500 članov in se zavzema za aktivno, živahno in tolerantno kulturno življenje, zato sodeluje z različnimi avstrijskimi in evropskimi institucijami.

MI


Najbolj brano