Sodelujejo z najboljšimi

Peti mednarodni festival kitare, ki v Postojni zbere kitariste klasične kitare iz vsega sveta, je v zadnjem tednu manj številnemu domačemu, zato pa toliko bolj poznavalskemu občinstvu postregel s šestimi koncerti vrhunskih izvajalcev.

Kitajski kitaristki svetovnega slovesa Xuefei Yang, ki nastopa 
na številnih prestižnih prizoriščih po vsem svetu, smo lahko 
prisluhnili tudi v Glasbeni šoli Postojna.  Foto: Veronika Rupnik Ženko
Kitajski kitaristki svetovnega slovesa Xuefei Yang, ki nastopa na številnih prestižnih prizoriščih po vsem svetu, smo lahko prisluhnili tudi v Glasbeni šoli Postojna.  Foto: Veronika Rupnik Ženko

POSTOJNA > Anton Črnugelj, vodja festivala in predsednik društva Kitarza, ki prireja festival v sodelovanju z Občino Postojna in Glasbeno šolo Postojna, je povedal, da ostajajo zvesti osnovni zasnovi festivala, po kateri gostijo odličnega mladega solista, slovensko avtorsko glasbo in vrhunske goste iz tujine.

Festival je odprl koncert mladega kitarista Jureta Cerkovnika, ki s tehnično in interpretativno zelo zahtevnim programom in resnim umetniškim pristopom ni iskal bližnjic do src postojnskih obiskovalcev. Kanadčanka Laura Young, ki spada med starejšo generacijo kitaristov, je prepričala z veliko ekspresivnostjo, energijo in predanim pristopom k repertoarju. Za vse obiskovalce pa je bil atrij Inštituta za raziskovanje krasa pretesen na koncertu violinsko-kitarskega dua, partnerjev Moeko Sugiura in Nejca Kuharja, ki je stalni gost tedna kitare. Pridružil se jima je profesor Anders Miolin, Šved, ki s trinajststrunsko kitaro, nekakšnim sodobnim nadomestkom baročne lutnje, nastopa po vsem svetu.

Za izbrano občinstvo je bil poslastica tudi avtorski večer Uroša Rojka, ki na področju kompozicije za kitaro velja za vodilnega skladatelja v Sloveniji in tudi enega najboljših v Evropi. Osrednji festivalski dogodek je bil koncert Kitajke Xuefei Yang, ki slovi kot ena najboljših svetovnih klasičnih kitaristov. S svojim mojstrstvom in izbranim repertoarjem od Bacha do Brazilije s posebnim vložkom kitajske tradicionalne glasbe je očarala tudi postojnsko publiko.

Niz nastopov je sklenil koncert udeležencev poletne šole. Festival namreč poleg koncertnega združuje tudi izobraževalni del, ki se ga je letos udeležilo več kot 50 mladih glasbenikov.

Črnugelj pravi, da se je festival v zadnjih petih letih v Postojni dobro usidral, čeprav ga bolj kakor domačini obiskujejo ljubitelji kitare in poznavalci iz vse Slovenije, saj gre za edini tovrstni festival pri nas. “Zato si želimo, da bi si ne samo naše, temveč še kakšno tukajšnje društvo prizadevalo vzpodbujati ljudi k dvigu umetniške ravni, da bi se ji bili pripravljeni posvetiti in ji prisluhniti,” si v poplavi komercialnih dogodkov še želi Črnugelj.

VERONIKA R. ŽENKO


Najbolj brano