Smrt Leonarda Cohena odmeva v svetu glasbe

Smrt kanadskega pevca in pesnika Leonarda Cohena močno odmeva v svetu glasbe. Izraze sožalja so prek twitterja že sporočili številni tuji glasbeniki. Pesnik in prevajalec Jure Potokar, ki je v slovenščino prevedel Cohenov roman Lepi zgubljenci, ga je označil kot “pesnika izjemne zgoščenosti in natančnosti, pa tudi zvočnosti in ritmičnosti”.

Leonard Cohen  je izdal 14 studijskih in osem albumov s 
posnetki v živo, vseskozi je tudi pisal.
Leonard Cohen je izdal 14 studijskih in osem albumov s posnetki v živo, vseskozi je tudi pisal. 

LJUBLJANA > Med drugim so prek twitterja izraze sožalja sporočili Ben Folds, Peter Hook iz skupin Joy Division in New Order, KD Lang, Slash, Lily Allen in Bette Midler. “Umolknil je še en čarobni glas,” je zapisala slednja.

Sean Lennon, sin Johna Lennona in Yoko Ono, je na instagramu objavil Cohenovo fotografijo in zraven zapisal: “Počivaj v miru. Leto 2016 je zdaj tudi uradno eno najbolj žalostnih let.” Oskarjevec Russell Crowe pa je izrazil hvaležnost preminulemu glasbeniku za “mirne noči, razmišljanja, njegov pogled, sarkastičen smeh in resnico”.

Župan glasbenikovega rojstnega Montreala Denis Coderre je po pisanju francoske tiskovne agencije AFP odredil, da mestne zastave spustijo na pol droga, na twitterju pa zapisal: “Ponoči smo izgubili enega naših največjih ambasadorjev in ikon.”

Leonarda Cohena dobro pozna tudi slovensko občinstvo, saj je dvakrat nastopil v Ljubljani, poleg tega imamo v slovenščino prevedenih več njegovih del.

Jure Potokar, prevajalec Cohenovega romana Lepi zgubljenci, je zapisal: “Najstnik sem bil, ko sem podlegel žametnemu glasu in zapeljivi sireni poezije Leonarda Cohena. Spominjam se, kako so prijatelji od mene vsako soboto zahtevali, da na skupen pohod po mestu vzamem njegovo prvo ploščo, da smo lahko poslušali Suzanne. Še bolj se spominjam, kako so enemu izmed njih, ki sploh ni znal angleško, ob prvem poslušanju te pesmi po licih tekle solze, kajti razumel je več, kot je bil takrat sploh zmožen doumeti.”

Cohen je umrl v 83. letu starosti, žalna slovesnost za njim bo v kratkem v Los Angelesu. V šest desetletij dolgi karieri je nanizal vrsto uspešnic, kot so Suzanne, So Long, Marianne, Dance Me To The End Of Love in I'm Your Man. Izdal je 14 studijskih in osem albumov s posnetki v živo. Vseskozi je tudi pisal, skupno je izdal več kot 12 romanov in pesniških zbirk. Leta 2010 je prejel grammyja za življenjsko delo.

Kot je še zapisal, Cohena nikoli ni nehal poslušati in brati. “Zlasti na ploščah je pesnik izjemne zgoščenosti in natančnosti, pa tudi zvočnosti in ritmičnosti. In seveda tako značilne neprekosljive (samo)ironije. K njemu sem se vračal, kadar mi je bilo lepo in še pogosteje, kadar sem preživljal čustvene krize. K pesmim, kot so Joan of Arc, pozneje pa Ballad of the Absent Mare in Anthem z znamenitim refrenom 'razpoke vidiš vsepovsod/tako svetloba najde pot'.”

“Toda največje odkritje je bila njegova zbirka Knjiga milosti. Zdi se, kot da se je po njej odprl svetu in ustvaril nekaj svojih največjih mojstrovin. Vključno z zadnjo ploščo You Want It Darker, ki jo je objavil nekaj tednov pred smrtjo. Že dolgo trdim, da je poznati in poslušati Leonarda Cohena še najbolj podobno globoki religiozni izkušnji. Tudi zato bo v meni za vselej odmevalo njegovo petje čudovite molitve If It Be Your Will,” je še zapisal Potokar.

Matej Krajnc ki je v sloslovenščino prevajal Cohenovo poezijo ter njegov roman Najljubša igra, posnel pa je tudi dve plošči prevodov njegove glasbe, je zapisal: “Večni ujetnik v stolpu pesmi in hkrati neutrudni popotnik po njenih bolj skritih pokrajinah je ustvaril veličasten pesniško-prozni opus, ki temelji na spoštovanju in raziskovanju besede z veliko začetnico, njegove melodije pa vedno znova pričajo o nerazdružljivosti glasbe z besedo in obratno.”

“Če naj bo temneje, pohodimo plamen!”, je zapisal Cohen v naslovni pesmi svoje zadnje plošče in si po besedah Krajnca napisal najveličastnejšo odhodnico.

STA


Najbolj brano