Smešna karikatura resničnosti

Mladi gledališčniki, člani skupine Amaterski mladinski oder (AMO), ki že 40 let deluje pod okriljem SNG Nova Gorica, so Molièrovega Žlahtnega meščana oblekli v sodoben “kostum”, ki je zaživel na odrski modni brvi.

Žlahtnega meščana vlečejo “prijatelji” za nos iz koristoljubja. Foto: Tomaž Lipicer
Žlahtnega meščana vlečejo “prijatelji” za nos iz koristoljubja. Foto: Tomaž Lipicer

NOVA GORICA > ”Jaz oblečen, ti pa nag, zame delaš siromak, če si plemič, bod' še fejmič in me dej na Instagram!” so zadnji verzi predstave Žlahtni meščan, ki so jo minuli teden premierno uprizorili člani AMO.

Molièrov znameniti Žlahtni meščan (1670) hlasta po možnostih, da bi se povzpel po družbeni lestvici. Družbene stopničke tako postanejo poligon kopičenja statusnih simbolov, ki okoli njega zgradijo ovoj brez vsebine. Moč, ki jo žlahtnemu meščanu (Jakob Šfiligoj) prinaša denar, žal ni povezana z modrostjo, na kar ga vseskozi opozarja žena (Eva Mavrič).

Četudi je od nastanka komedije minilo že več kot 300 let, pa se človeška narava in družbeni ustroj v svojem bistvu nista kaj prida spremenila, ugotavljajo ustvarjalci predstave. Vladarska palica je po njihovem mnenju tudi danes v rokah peščice ljudi z veliko denarja, premoženje pa pomeni politično moč in možnost hitrega napredovanja. V Žlahtnem meščanu tako nastopajo tudi primitivci, oblečeni v gospode, in neumneži v vlogah profesorjev in filozofov. Molièrov balet je s pomočjo članov AMO postal modna brv, njegova komedija pa smešna karikatura resničnosti.

Delo iz 17. stoletja je trinajsterica mladih igralcev ustvarila tudi na podlagi improvizacije ter jo prilagodila sedanjim dogodkom, občinstvo pa posedla na oder. “Odločili smo se za žanr modne piste. Kostume smo posodobili, vnesli trende in s tem podali komentar na današnjo populistično družbo,” je povedala režiserka in mentorica Tereza Gregorič. “Molièrova komika je brezčasna in aktualna tudi danes, med tipiziranimi liki pa lahko tudi koga prepoznamo,” je dodala.

Dramaturginja Urša Adamič se je osredotočila na situacijsko komiko. “Ta izhaja iz trenutka, situacije. Idealna je za uprizarjanje 'instant', hitrih impresij trenutnega stanja, ki jih ustvarjajo sodobni mediji. Ter za komentar današnje družbe in njenega pogleda na denar,” je opisala. “Modna brv nadomešča balet, na koncu pa smo burko - nori ples - ohranili,” je sklenila.

Avtor glasbe in korepetitor Peter Harl pa je sprva želel v predstavo vnesti klasično glasbo. “Nato sem izbral populistične ritme, ki sovpadajo z današnjim potrošniškim tempom,” je menil.

Jakob Šfiligoj, Eva Mavrič, Jonathan Černe, Teodora Komlenić, Borut Petrovič, Tajda Lipicer, Jon Velikonja, Lea Lisjak, Ilvana Karupovic, Ana Marija Belingar, Đuli Burzić, Vanesa Drev in Mija Ivančič bodo Žlahtnega meščana na velikem odru SNG Nova Gorica ponovno uprizorili 4. maja ob 18. uri.

ANA CUKIJATI


Najbolj brano